Vi skal kæmpe imod Facebooks censur - men ikke med statslige indgreb

Claes Kirkeby Theilgaard,

20/01/2020

Facebooks censurregime bliver værre og værre. Verdens største sociale medie virker til i tiltagende grad at agere politisk og tage standpunkt i politiske spørgsmål. Det får konsekvenser for det sociale medies brugere - særligt de, der ikke passer ind i Facebooks politisk korrekte verdensbillede.

Dette faktum står efterhånden klart for de fleste, særligt efter de absurde sager om folk, der er blevet fjernet midlertidigt eller mere permanent fra det sociale medie for blot at nævne den britiske aktivist Tommy Robinsons navn.

Senest er det Lars Hedegaard og Aia Fog, henholdsvis forhenværende og nuværende formand for Trykkefrihedsselskabet, der er røget i skammekrogen for at have nævnt Tommy Robinson i opslag på Facebook.

De to Trykkefrihedsselskabet-profilers udelukkelse fra Facebook har endnu engang sat gang i debatten om ytringsfrihed og censur på sociale medier.

Flere politikere, herunder Pernille Vermund fra Nye Borgerlige og Søren Espersen fra Dansk Folkeparti, har været ude med stærke reaktioner på censuren mod Aia Fog og Lars Hedegaard.

Som sædvanligt, når politikere gerne vil vise handlekraft, er der allerede snak om statslige indgreb og ny lovgivning. Men, kære politikere: stop venligst, inden I overhovedet er kommet i gang med sådanne tiltag.

Særligt Søren Espersens forslag om, at vi i sidste ende bliver nødt til at forbyde Facebook herhjemme, er decideret latterligt. Alene hans formulering om, at Danmark som "frihedselskende nation" skulle indskrænke friheden for et privat firma og helt forbyde det, er forvirret og usammenhængende.

Det lyder i hvert fald ikke som et principfast forsvar for friheden herhjemme, selvom Søren Espersen sikkert selv ser anderledes på det.

Det, Søren Espersen advokerer for, er en dybest set uretmæssig statslig indgriben overfor et privat firma med millioner af kunder alene i Danmark. Kunder, der vel at mærke helt frivilligt bruger Facebook.

Uanset, hvad man mener om Facebooks censur, så er Facebook et privat firma. Det betyder også, at det er Facebook selv, der bestemmer, hvilke regler og retningslinjer, der gælder på deres platform. Hvilket indhold de vil bringe, og hvilket de ikke vil. Det skal den danske stat ikke blande sig i.

Jeg er også forarget over Facebooks tiltagende politisk korrekte censur. Jeg vil også helst, at Facebook er en politisk neutral platform med plads til alle. Jeg vil også gerne kæmpe for ytringsfriheden - såvel på Facebook som i alverdens andre sammenhænge - men jeg vil gerne gøre det på en principiel, ordentlig måde.

Det nytter ikke noget, at vi i et misforstået forsvar for friheden indskrænker selve den frihed, vi forsøger at forsvare. Derfor er statslig, politisk indgriben overfor Facebook ikke vejen frem, selvom det kan synes som den nemme løsning på problemet.

I stedet bør kampen imod Facebooks censur - kampen for ytringsfrihed på Facebook - ske ved et oprør fra os, der bruger det sociale medie. Vi skal debattere censuren, vi skal kritisere den, stille Facebook til ansvar og i yderste konsekvens vende virksomheden ryggen.

Indtil videre har modstanden fra brugere af Facebook ført til, at både Aia Fog og Lars Hedegaard efter at være blevet fjernet helt fra Facebook nu er vendt tilbage igen. Lad os se, om vi ikke kan nå endnu længere, hvis vi presser endnu mere på.

Det er ganske vist en sværere kamp, men det er den principielt set rigtige - og det er også den, der på sigt vil gøre mest godt for ytringsfriheden.

Facebooks censur skal ikke accepteres, men det samme gælder for statslig indblanding i, hvad en privat virksomhed vælger at bringe eller ikke bringe på sin platform.

Nu er der kun tilbage at håbe, at politikerne kan holde fingrene væk fra den private virksomhed Facebook. Til gengæld håber jeg, at brugerne gør det modsatte