Jeg er dødtræt af alle politikernes sindssyge forbud

Claes Kirkeby Theilgaard,

16/02/2020

Den socialdemokratiske transportminister Benny Engelbrecht melder nu ud, at han som selverklæret “grøn minister” er villig til at indføre et forbud mod benzin- og dieselbiler. Hvad værre er, at Engelbrechts forbud blot er ét i en uendelig lang række af stadigt flere forbud, som politikerne kaster om sig med. Der går ikke en dag i dansk politik, uden at politikerne har fundet på noget nyt, der skal forbydes. Nu må det være nok.

Jeg er dødtræt af alle de sindssyge forbud, som politikere på både højre- og venstrefløj får indført. Udover Engelbrechts seneste forbudsidé kan i flæng nævnes en række andre nylige forbud, som politikere har hevet ud af ærmet: forbud mod gratis bæreposer, frugtaromaer i vandpibetobak, spilreklamer, ukrudtsmidlet Roundup og “profitjagt” i børnehaver og vuggestuer. Ja, Søren Espersen fra Dansk Folkeparti har endda foreslået, at Facebook måske skal forbydes herhjemme.

Nogle af disse oplistede forbud er blevet til lovgivning, nogle af dem bliver det givetvis på et tidspunkt, men uanset hvad, er de alle udtryk for en bekymrende tendens i dansk politik. Et forslag om et forbud mod det ene, andet eller tredje er nemlig blevet den nemmeste, men også den mest uambitiøse og uopfindsomme måde at vise handlekraft på som politiker. 

Derfor kappes politikerne om at være de første til at spille en ny forbudsidé på banen. Kan man som den første erklære, at noget skal forbydes, vinder man politisk kapital. Det er i hvert fald den logik, der synes at styre politikerne herhjemme.

Når politikerne gang på gang foreslår nye forbud, er det samtidig udtryk for en skræmmende mangel på tiltro til de borgere, der har givet dem deres demokratiske mandat. 

Med et forbud tager politikerne magten ud af hænderne på borgerne og konsoliderer den hos sig selv i en tro på, at de ved bedre end hele landets øvrige befolkning tilsammen. Det er, om noget, topmålet af arrogance.

Et forbud er i virkeligheden et enormt yderligtgående indgreb i borgernes frihed, selvom man godt kan komme til at glemme det, når politikerne med stor lethed kaster om sig med nye forbudsidéer.

Derfor bør det være et mål i sig selv, at der er så få forbud i Danmark som muligt. 

Der er akut behov for et opgør med den stadigt større mængde af sindssyge og formynderiske forbud, som bedrevidende og arrogante politikere har indført i et forsøg på at bestemme, hvordan du skal leve dit liv.

Det er på tide, at vi siger fra over for politikernes forbudsvanvid. Et godt sted at starte er ved at give transportminister Benny Engelbrecht kamp til stregen, når han foreslår et forbud mod benzin- og dieselbiler. Derefter bør alle de andre sindssyge forbud også stå for tur.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og dette kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.