I Danmark gælder dansk lov - ikke islamisk

Claes Kirkeby Theilgaard,

04/02/2020

Afsløringen om en københavnsk moské ved navn Islamisk Center for de Europæiske Lande, der agerer islamisk sharia-domstol har på ny sat gang i debatten om parallelle retssystemer i Danmark - altså retssystemer, der opererer på baggrund af en anden og religiøst funderet lovgivning end den, der ellers gælder på dansk jord.

Sådanne parallelle retssystemer skal vi ikke acceptere i Danmark. 

Derfor kan man da heller ikke andet end at give en sjælden tak til den socialdemokratiske udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, der vil tage tyren ved hornene og gøre noget ved de parallelle retssystemer.

Særligt har der i debatten været fokus på sharia-domstoles domme i muslimske ægteskaber. I visse muslimske kredse er det nemlig ikke den danske skilsmisselovgivning, der gælder. Det er derimod det muslimske ægteskab nikah, man indretter sig efter.

Det betyder ifølge en rapport fra VIVE, Det Nationale Forskinings- og Analysecenter for Velfærd, at mange muslimske kvinder bliver fanget i voldelige ægteskaber.

Ifølge islamisk lovgivning, er det nemlig kun manden der kan bestemme, om et ægteskab skal ende i skilsmisse.

Det er første gang, at vi kan sætte navn på et trossamfund eller en moské, der åbent agerer sharia-domstol.

Selv skriver moskéen, at den udsteder “legale islamiske domme og besvarelser i alle sager vedrørende den islamiske tro, regler, ægteskab, skilsmisse, handlemåde, arv samt halal/haram spørgsmål”.

Islamisk Center for de Europæiske Lande kan ikke udstede noget, der blot nærmer sig “legale” domme i skilsmisser eller nogen som helst andre spørgsmål.

Det samme gælder for alle andre religiøse sammenslutninger og trossamfund, herunder også de jødiske og katolske parallelle retssystemer, der eksisterer herhjemme. 

Disse er der ligeledes behov for et opgør med, så lad os håbe, at de ikke bliver glemt af ministeren og andre.

I Danmark skal vores retssystem være sekulært funderet, og der skal ikke være religiøs forurening i paragrafferne.

Der skal ikke være parallelle retssystemer i Danmark. Loven skal være den samme for alle, og vi kan ikke acceptere, at der gælder andre love og regler for visse trossamfund og religiøse grupperinger.

På dansk jord gælder ét retssystem og kun ét: den danske lovgivning. Lige meget om man så er jøde, muslim, katolik, scientolog eller noget helt femte, må man indrette sig efter dette.