Giv danskerne deres feriepenge tilbage

Claes Kirkeby Theilgaard,

28/04/2020

Med den massive nedlukning af det danske samfund har den socialdemokratiske regering sat økonomien fuldstændigt over styr. Derfor skal vi finde måder at sætte gang i økonomien igen - og gerne hurtigst muligt. Her bør det være helt naturligt at betale danskernes indefrosne feriepenge tilbage.

I første omgang er det mærkeligt, at feriepengeordningen overhovedet eksisterer. Staten regner åbenbart med, at den enkelte borger ikke kan finde ud af at spare op til sine ferier, og derfor tager den en del af deres indkomst og sætter ind på en statslig tvangsopsparing.

Staten tager dine penge og stopper dem i sine lommer under påskud af, at den dermed sparer op til, at du kan holde ferie. Fordi staten ikke mener, at du selv er klog nok til selv at gøre det. Og hvis det ikke lyder arrogant nok i forvejen, så har staten i år indefrosset fem ugers feriepenge for alle frem til pensionsalderen.

Det drejer sig om 100 milliarder af danskernes egne penge, som lige nu er gemt væk, til de engang går på pension og allernådigst kan få dem tilbage.

Flere har allerede foreslået, at disse indefrosne feriepenge skal betales tilbage nu (se f.eks. her og her), og der er da også mere brug for at betale pengene tilbage end nogensinde før.

Ikke alene vil det være det eneste moralsk rigtige at betale danskernes egne penge tilbage til dem. Det vil også være det samfundsøkonomisk klogeste.

De indefrosne feriepenge vil kunne være en stor hjælp til en økonomi, der i øjeblikket lider historisk meget under coronanedlukningen.

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at det kan skabe 26.500 jobs at frigive indefrosne feriepenge. Det vel at mærke i en tid, hvor 45.000 danskere ifølge Beskæftigelsesministeriet er blevet gjort arbejdsløse siden 9. marts.

Konklusionen er således soleklar: Den socialdemokratiske regering bør betale de indefrosne feriepenge tilbage til danskerne med det samme.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.