De ”tolerante” venstreorienterede er ulve i fåreklæder

LEDER: I sidste uge landede et videnskabeligt studie med en konklusion, der på sin vis kun bekræfter det, der i forvejen er velkendt blandt mange a...

Claes Kirkeby Theilgaard,

02/12/2019

LEDER: I sidste uge landede et videnskabeligt studie med en konklusion, der på sin vis kun bekræfter det, der i forvejen er velkendt blandt mange af os, der bevæger os indenfor politik: venstreorienterede er markant mere intolerante end højreorienterede. Det er særligt interessant, da venstreorienterede af enhver afskygning altid klæder sig ud som tolerancens forkæmpere. Tager man et kig bag udklædningen, står det dog klart, at de ”tolerante” venstreorienterede ikke er andet end ulve i fåreklæder.

I sin essens er tolerance kunsten at tåle selv de allermest nederdrægtige holdninger, som man ikke kunne være mere uenig i. Tolerance er en dyd og et ideal, som vi altid skal efterstræbe. Det er samtidig en svær balancegang, og derfor er det så ærgerligt, at tolerance som begreb bliver taget som gidsel af venstreorienterede, der slet ikke har fattet, hvad tolerance går ud på.

De selvsamme venstreorienterede, som prædiker tolerance og rummelighed mener ikke, at Rasmus Paludan skal beskyttes af politiet på trods af trusler på livet, de mener ikke, at Muhammedtegninger må bringes, de mener, at den nuværende og åndssvagt bredt favnende racismeparagraf ikke blot skal eksistere, men måske endda udvides, så den rammer endnu flere.

Venstreorienterede prædiker tolerance, men de praktiserer den som regel ikke. Det har vi set talrige eksempler på, og førnævnte er kun et lille, men markant udpluk.

Ja, som føromtalte studie – der bærer navnet ”Affektiv polarisering” – konkluderer, så vil en stor del af venstreorienterede end ikke kunne tolerere at have en nabo med modsat politisk observans af dem selv. Blandt tilhængere af Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet er det mere end 40%, der ikke vil bryde sig om at have en nabo, som f.eks. stemte Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance.

Interessant nok er tolerancen overfor politiske modstandere allerhøjest blandt de mindre partier på højrefløjen – og det nok en svær realitet for mange at se i øjnene.

Skal man klæde sig ud som tolerant, må man også leve op til det skuespil, man opfører. Den venstreorienterede tolerance synes oftest kun at gælde for dem, der i forvejen er indviet i det gode selskab. Der virker blandt mange venstreorienterede til at være en opfattelse af, at man selv har fundet den gode og rigtige vej og at alle til højre for én selv er onde og intolerante, og at man af denne grund ikke behøver at udvise tolerance overfor dem.

Desværre er venstrefløjen lykkedes med at tage patent på tolerancen, og dermed har de i mange år kunne smukke sig med lånte fjer. Det er på tide, at vi generobrer debatten om tolerancen, så de venstreorienterede ulve ikke længere slipper af sted med at gå i deres fåreklæder.