Afskaf burkaforbuddet

claes theilgaard claes kirkeby theilgaard burkaforbud

Claes Kirkeby Theilgaard,

02/08/2020

I går var det to år siden, at burkaforbuddet blev indført. For nogle var dette en glad dag, og de udnyttede muligheden til at fejre det store “jubilæum”. For andre - herunder jeg selv - var det en trist dag.

Det er ikke, fordi jeg er fan af burkaer. Tværtimod: jeg mener, at burkaer er udtryk for en forfærdelig og fundamentalistisk islamisk kultur, hvor kvinder undertrykkes og behandles som andenrangsmennesker.

Selvfølgelig skal vi kritisere burkaer og det kvindesyn, som de er udtryk for. Det retfærdiggør bare ikke et formynderisk forbud.

Det officielle navn for burkaforbuddet er “tildækningsforbud”, men det ændrer ikke på, at forbuddet er tænkt som diskriminerende lovgivning, der skal gå specifikt efter muslimske troende. Den slags diskrimination hører ikke til i et demokrati med lighed for loven.

Med et burkaforbud forsøger man at slå et slag for demokrati og frihed, men med selvsamme forbud går man direkte imod netop det demokrati og den frihed, man vil forsvare.

Burkaforbuddet er ikke andet end en doven falliterklæring i kampen mod islamismen. Der er ikke meget frihedskamp over at diktere, hvad folk må - og ikke må - bære af tøj i det offentlige rum.

Generelt kan jeg godt blive ked af, at islamkritikken og kampen mod islamisme næsten altid skal munde ud i formynderiske og diskriminerende tiltag. Er vi virkelig ikke bedre end det?

Burkaforbud og lignende lovgivning er udtryk for, at vi ikke magter at forsvare os mod religiøse og politiske idéer, som man bør gøre det i et frit samfund: via en fri og åben idédebat.

Kampen mod islamisme bør være en idékamp i en fri og åben arena. Lige nu er det - desværre - en kamp, hvor vi mangler rygraden til at angribe islamismens idégrundlag.

Derfor ender vi med at tage til takke med totalitære, diskriminerende og dybest set håbløse symbollove. Det er dovent, uambitiøst og ikke et frit demokrati værdigt.

2 år med burkaforbuddet er nu gået. Tiden er inde til, at vi afskaffer forbuddet, hanker op i os selv og tager den altafgørende idékamp mod islamismen seriøst.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.