WHO: Op til 190.000 risikerer at dø med coronavirus i Afrika

Eksperter i WHO advarer også om et nyt længere coronaudbrud i Afrika over nogle år.
Medlemmer af forskellige fagforeninger uddannes og trænes af myndighederne i Nigerias største by Lagos, så de kan sættes ind i kampen mod coronavirus.
Medlemmer af forskellige fagforeninger uddannes og trænes af myndighederne i Nigerias største by Lagos, så de kan sættes ind i kampen mod coronavirus.

180Graders Redaktion,

08/05/2020

Verdenssundhedsorganisationen WHO advarer ifølge BBC om, at op til 190.000 mennesker i Afrika kan dø i forbindelse med coronapandemien inden for et år.

En ny forskningsrapport advarer også om et nyt længere coronaudbrud over nogle år.

- Mellem 29 millioner og 44 millioner mennesker i den afrikanske region, som WHO-studiet dækker, risikerer at blive inficeret i det første år af en pandemi. Mellem 83.000 og 190.000 kan dø i denne periode, hedder det i rapporten.

- Formentligt vil der komme særligt hårdt ramte områder forskellige steder på kontinentet, siger lederen af WHO's afdelinger for Afrika, Matshidiso Moeti, ifølge BBC.

Eksperter i WHO siger, at en sådan udvikling med langsommere og mere tilfældig udbredelse af coronasmitte vil være speciel for Afrika.

Udviklingen vil også blive præget af faktorer, såsom at kontinentets befolkning er ung, og derfor har en lavere dødsrater.

WHO's advarsel kommer på et tidspunkt, hvor Afrikas mest befolkningsrige land, Nigeria, samt Sydafrika og flere andre lande har lempet på deres foranstaltninger mod smittefaren.

På det afrikanske kontinent bor der i alt omkring 1,3 milliard indbyggere - omkring 16 procent af verdens samlede befolkning.

Nye data, som er indsamlet af den britiske regering, og som blev offentliggjort i London tidligere på ugen, tyder på, at sorte mennesker har en langt større risiko for at dø med coronavirus end hvide. Andre etniske mindretal er også hårdere ramt.

Det beretter nyhedsbureauet AFP.

Tal fra Storbritanniens statistiske departement viser, at sorte og folk fra blandt andet Indien og Bangladesh er i en markant større risikogruppe end hvide for at dø af Covid-19.

- For sorte mænd er risikoen for at dø med Covid-19 4,2 gange højere og for sorte kvinder er risikoen 4,3 gange højere end hos hvide mænd og kvinder, hedder det.

Det Nationale Statistiske Departement i London siger, at forskellene til dels skyldes forskellige geografiske og socioøkonomiske forhold.

- Men sådanne faktorer forklarer ikke alle forskelle, hedder det i rapporten, som gør det klart, at visse årsager til forskellene er ukendte.

- Risikoen for at dø i forbindelse med Covid-19 blandt visse etniske grupper - heriblandt bangladeshere, pakistanere og indere - er markant større end blandt hvide, hedder det ifølge AFP.

Tal fra USA har tidligere vist, at det er mere sandsynligt, at afroamerikanere dør af sygdommen end hvide.

Kilde: /ritzau/