Medie: Kim Jong-un viser sig for første gang i tre uger

Der har gået mange rygter om Kim Jong-uns helbred. Nu har han ifølge statsmedier indviet en gødningsfabrik.
Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, anslås til at være omkring 36 år. (Arkivfoto)
Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, anslås til at være omkring 36 år. (Arkivfoto)

180Graders Redaktion,

02/05/2020

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, træder ifølge landets statsmedier offentligt frem for første gang i tre uger.

Det rapporterer det nordkoreanske statslige nyhedsbureau, KCNA, ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

Landets leder skal have været til stede ved en gødningsfabrik nord for hovedstaden Pyongyang for at indvie den.

Dermed skulle det være første gang, han viser sig offentligt siden 11. april, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Reuters har ikke uafhængigt kunnet verificere meldingerne fra KCNA.

Nordkorea har natten til lørdag dansk tid frigivet billeder af Kim Jong-un under indvielsen. Billederne er videregivet af Yonhap.

Det ene viser Kim Jong-un iført en sort Mao-dragt i færd med at klippe en rød snor over. Et andet billede viser en smilende Kim Jong-un foran fabrikken sammen med flere embedsmænd. Den nordkoreanske leder viser ikke nogen tegn på sygdom på de to billeder.

Der er endnu ingen uafhængige meldinger om billedernes datering og ægthed.

KCNA melder ifølge AFP, at Kim Jong-un "deltog i ceremonien" fredag, og at alle deltagerne "brød ud i tordnende hurraråb", da han trådte frem.

Nordkoreas leder havde et følge med sig bestående af flere yngre embedsmænd samt søsteren Kim Yo-jong, oplyser det nordkoreanske statsmedie.

De seneste uger har der floreret rygter om, at den nordkoreanske leder skulle være alvorligt syg og måske endda død.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, indikerede mandag, at han var vidende om Kim Jong-uns helbred, men at han ikke kunne tale om det.

Samme melding lyder fredag, hvor Trump bliver spurgt til, om Kim Jong-un er i live. Præsidenten svarer ifølge Reuters, at "vi vil have noget at sige om Nordkoreas Kim på et passende tidspunkt".

Ifølge CNN har amerikanske myndigheder undersøgt efterretninger om, at Kim Jong-un skulle have været i "alvorlig fare" efter en hjerteoperation.

Rygterne tog fart, da Kim Jong-un ikke viste sig ved fødselsdagsfejringen af landets grundlægger, Kim Il Sung, som blev født 15. april 1912.

Dagen er en stor mærkedag i Nordkorea, og som leder af nationen plejer Kim Jong-un at besøge mausoleet, hvor hans bedstefar ligger begravet.

Ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau er det dog ikke usædvanligt, at Kim Jong-un forsvinder fra offentligheden i en periode. Hans seneste fravær er tredje gang alene i år, hvor han ikke har vist sig offentligt i mere end ti dage, skriver Yonhap.

Den længste fraværsperiode var i efteråret 2014, hvor han var væk i 40 dage, hvorefter han vendte tilbage med stok. Han haltede, og ifølge sydkoreanske efterretninger skyldtes det, at den nordkoreanske leder havde fået fjernet en cyste fra sin ankel.

Kim Jong-un har siddet på magten, siden hans far, Kim Jong-il, døde i 2011.

Kilde: /ritzau/