Åbenmundet kritiker af Saudi-Arabien bliver løsladt

Nabeel Rajab blev i 2018 idømt fængsel for kritik af Saudi-Arabien og for at tweete om tortur i fængsler.
Menneskerettighedsaktivisten Nabeel Rajab blev i 2018 idømt fem års fængsel, men er nu løsladt, oplyser hans advokat ifølge Reuters. (Arkivfoto).
Menneskerettighedsaktivisten Nabeel Rajab blev i 2018 idømt fem års fængsel, men er nu løsladt, oplyser hans advokat ifølge Reuters. (Arkivfoto).

180Graders Redaktion,

09/06/2020

Den fremtrædende menneskerettighedsaktivist Nabeel Rajab, der i 2018 blev idømt fem års fængsel i Bahrain, er blevet løsladt.

Det oplyser hans advokat tirsdag.

Nabeel Rajab har længe været en åbenmundet kritiker af Bahrains regering. I 2011 var han en fremtrædende skikkelse under prodemokratiske demonstrationer i landet.

I 2018 modtog han en dom på fem års fængsel - blandt andet for at kritisere Saudi-Arabiens luftangreb i Syrien og for at tweete om påstået tortur i fængslerne i Bahrain.

På det tidspunkt afsonede Nabeel Rajab allerede en dom på to års fængsel for aktivistisk kritik af styret.

Sagen nåede hele vejen til Bahrains højesteret, hvor dommen blev stadfæstet.

I 2018 vedtog Bahrain dog en lovgivning, der gør det muligt at ændre fængselsdomme til domme, der ikke kræver frihedsberøvelse.

Siden er hundredvis af fanger blevet løsladt under den nye lovgivning.

Nabeel Rajab er dog den første markante regeringskritiker og aktivist, der bliver løsladt.

- Domstolen har endelig besluttet at tilbyde Nabeel Rajab en alternativ dom, siger hans advokat, Mohammed Al Jishi, til Reuters.

Nabeel Rajab har tidligere været præsident for Bahrains Center for Menneskerettigheder.

Han overtog posten, efter at den tidligere præsident, danskbahraineren Abdulhadi al-Khawaja, blev fængslet under Det Arabiske Forår.

Både Abdulhadi al-Khawaja og Nabeel Rajab har ifølge menneskerettighedsgrupper været udsat for tortur og andre krænkelser under deres fængselsophold.

Kilde: /ritzau/Reuters