Seruminstitut-direktør anbefales fyret for brud på regler: Nu frikender et lækket notat ham

Kammeradvokaten kræver direktøren for Statens Serum Institut fyret for at have blandet private økonomiske interesser sammen med instituttets. Men et lækket notat fortæller en helt anden historie end Kammeradvokatens undersøgelse.
Mads Melbye, hjemsendt direktør for Statens Serum Institut. (Foto: Tuala Hjarnø/Statens Serum Institut)
Mads Melbye, hjemsendt direktør for Statens Serum Institut. (Foto: Tuala Hjarnø/Statens Serum Institut)

Claes Kirkeby Theilgaard,

24/06/2020

I en ny undersøgelse anbefaler Kammeradvokaten, at Sundheds- og Ældreministeriet indleder en tjenestemandssag mod Statens Serum Instituts (SSI) hjemsendte direktør Mads Melbye.

Kammeradvokaten er et advokatfirma, som har en fast aftale om at levere advokatydelser til staten. Firmaet har i et halvt år undersøgt Statens Serum Institut.

I advokatundersøgelsen anbefales det, at Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afskediger Mads Melbye, og at faglig direktør i Seruminstituttet Peter Lawætz Andersen meddeles en skriftlig advarsel.

I sin advokatundersøgelse konkluderer Kammeradvokaten, at direktør Mads Melbye og en topforsker har blandet private økonomiske interesser sammen med instituttets, og at han i flere tilfælde har været inhabil i konkrete sager.

Samtidig lyder der en kritik af, at Statens Serum Institut ikke har overholdt de europæiske såkaldte GDPR-regler om, hvordan man passer på personfølsomme oplysninger.

Mads Melbye har været hjemsendt og fritaget for tjeneste siden december 2019, og skal stadig blive derhjemme, mens Sundheds- og Ældreministeriet på baggrund af advokatundersøgelsen beslutter sig for, om han skal afskediges.

Hård kritik af Kammeradvokatens undersøgelse

I en mail til Ritzau skrev Mads Melbye mandag, at han slet ikke kunne genkende Kammeradvokatens fremstilling af forløbet.

Samtidig tilføjede han, at han i de kommende dage ville overveje sin situation.

- Det er ret uvirkeligt for mig, at Sundhedsministeriet varsler en tjenestemandsundersøgelse. Jeg kan nemlig på ingen måde genkende sagen, som den er beskrevet af Kammeradvokaten, skrev Mads Melbye i mailen.

Tidligere på året har der i flere medier lydt hård kritik af Kammeradvokatens undersøgelse.

Ifølge Berlingske kom seks forskere således med en kritik af forløbet omkring advokatundersøgelsen i et brev til Folketingets Sundhedsudvalg. Her kaldte de forløbet "overordentligt skadeligt af flere årsager."

Senere i april blev det i en artikel i Weekendavisen beskrevet, hvordan hele sagen ifølge kilder var en magtkamp mellem Mads Melbye og Sundhedsministeriets departementschef. I maj kunne samme avis bringe udtalelser fra anonyme kilder i Statens Serum Institut, der følte sig dårligt behandlet af advokater fra Kammeradvokaten.

Et nyt, lækket notat fortæller en helt anden historie

Nu fortæller et notat fra Mads Melbyes advokat Arvid Andersen, som 180Grader er kommet i besiddelse af, en helt anden historie end den, der fremgår af Kammeradvokatens undersøgelse.

Notatet er angiveligt blevet tilsendt Folketingets Sundhedsudvalg den 21. juni, og her modviser advokat Arvid Andersen mange af anklagerne i Kammeradvokatens undersøgelse. 

I notatet behandles ikke alene anklagerne mod Mads Melbye, men også anklagerne mod faglig direktør og professor Peter Lawætz Andersen.

Samtidig retter Arvid Andersen en kontant kritik af Kammeradvokaten og Sundhedsministeriet og rejser tvivl om deres “evne og vilje til at gennemføre en loyal og objektiv undersøgelse”.

- … alle Kammeradvokatens beskrivelser af ”faktiske” forhold på en lang række punkter, dels udelader helt afgørende materiale for undersøgelsens retmæssige afdækning, dels er skrevet i et værdiladet sprog, der efter vores opfattelse afviger markant fra at fremstå som en nøgtern faktuel sagsfremstilling, og sidst men ikke mindst virker uhensigtsmæssigt nidkær i sin rigoristiske og tekstnære fremstilling, skriver Arvid Andersen.

Han tilføjer, at Kammeradvokaten “trods fuld adgang” til SSI’s medarbejderes mails, herunder også Mads Melbye, ikke har formået at finde frem til eller ønsket at medtage “helt centrale” dokumenter i sagen.

- På denne baggrund har jeg set mig nødsaget til at betvivle Kammeradvokatens – og dermed i sidste ende Sundhedsministeriets – evne og vilje til at gennemføre en loyal og objektiv undersøgelse – en undersøgelse som vel og mærke med ministerens ord var affødt af en mistanke om uregelmæssigheder i en ”meget, meget alvorlig skala”, skriver Arvid Andersen endvidere.

- Det har derfor været særdeles vanskeligt at få øje på retssikkerheden for Mads Melbye i forbindelse med Kammeradvokatens undersøgelse, konkluderer advokaten.

Notat frikender direktør for anklager om inhabilitet

Over 11 sider gennemgår advokat Arvid Andersen anklagerne fra Kammeradvokaten, der ifølge ham kan opsummeres til tre forhold, hvoraf de to af dem omhandler inhabilitetssager med hhv. Mads Melbye og Peter Lawætz Adnersen, mens det tredje omhandler instituttets behandling af personfølsomme oplysninger.

Ifølge Arvid Andersen er Kammeradvokatens udlægning af alle tre forhold fejlagtig.

Blandt andet lyder der i Kammeradvokatens undersøgelse en hård kritik af, at direktør Mads Melbye har haft et firma ved navn Akna sammen med andre forskere fra Stanford University, hvor han også selv har været gæsteprofessor. 

Det er bl.a. på baggrund af denne sag, at Melbye anbefales fyret af Kammeradvokaten.

Melbye og hans forskerkolleger havde udviklet en blodprøve-test til brug ved analyser af graviditeter. Denne test søgte de patent på, og sammen startede de firmaet Akna for at kommercialisere den.

Ifølge Kammeradvokatens undersøgelse underrettede Melbye dog ikke Statens Serum Institut om hverken opfindelsen eller firmaet i rette tid. Dermed handlede han i strid med både lovgivningen og SSI’s egne vejledninger om patenter, lyder det i advokatundersøgelsen.

Direktøren underrettede også alt for sent Sundheds- og Ældreministeriet om hans private økonomiske interesse i Akna og dermed brød han loven om inhabilitet, lyder konklusionen.

Den udlægning af forløbet er Melbyes advokat Arvid Andersen dog helt uenig i.

Akna blev stiftet i juni 2018. I løbet af efteråret orienterede Mads Melbye den øvrige direktion i SSI, skriver Arvid Andersen og udlægger forløbet omkring Akna således:

- Mads Melbye orienterede Per Okkels (departementschef i Sundheds- og Ældreministeriet, red.) den 20. november 2018 både mundtligt og skriftligt om at han var medstifter af startup-selskabet Akna. Der gik mere end et halvt år fra Mads Melbye orienterede Per Okkels om sit engagement i firmaet til han ved et møde med Per Okkels og kontorchef Kis Thuesen den 3. juli 2019, fik Per Okkels mening. På mødet opfordrede Per Okkels Mads Melbye til at afhænde sin ejerandel i Akna. Der var ikke tale om et pålæg om, at Mads Melbye skulle sælge sine aktier i selskabet. Den 4. juli 2019 meddelte Mads Melbye Per Okkels, at han efter nærmere overvejelse havde besluttet at træde ud som medejer af selskabet, og han iværksatte straks processen. Han fik ved salget $250 for sine aktie, svarende til det beløb han havde indskudt i selskabet ved stiftelsen.

- Mads Melbye har således egenhændigt informeret om sine opfindelser og overdraget andel heraf til SSI. Mads Melbye har ligeledes af egen drift orienteret Departementet om sine interesser i Akna, og har, da han blev opfordret til at træde ud af selskabet, afhændet sine aktier, skriver Arvid Andersen endvidere.

I notatet tilføjes det, at “Mads Melbye har været i god tro omkring rettidig informering af SSI om hans opfindelser”, i modsætning til, hvad der tidligere har været fremme i pressen.

Kammeradvokatens undersøgelse kan skade Statens Serum Instituts renommé

Mads Melbyes advokat Arvid Andersen runder sit notat til Folketingets sundhedsudvalg af ved at pointere, at hele forløbet med Kammeradvokatens undersøgelse har skadet Statens Serum Instituts renommé, og at de ansvarlige bør stå til ansvar for konsekvenserne.

- Det er uomtvisteligt, at man ved iværksættelse af en så omfattende advokatundersøgelse, der med et utroligt bredt kommissorium og en undersøgelse, der har stået på i så lang tid, allerede ved sin blotte tilrettelæggelse og udførelse har skadet SSI’s renommé nationalt og internationalt. Det er vores klare opfattelse, at der påhviler de ansvarlige for iværksættelse af denne undersøgelse et stort ansvar for konsekvenser, denne undersøgelse får både på kort og på lang sigt for SSI og SSI´s forskning. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har tidligere afvist at udtale sig om sagen, mens Kammeradvokatens undersøgelse stod på. 

180Grader arbejder på at få en kommentar fra ministeren.

Læs det fulde notat her.