1. marts advarede Brostrøm Mette Frederiksen mod nedlukning - men hun lyttede ikke

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm advarede tidligt mod de alvorlige konsekvenser ved en stor nedlukning. Statsminister Mette Frederiksen (S) ignorerede dog advarslen.
Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm ser på statsminister Mette Frederiksen (S) under pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet om COVID-19 tirsdag den 12. maj 2020. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm ser på statsminister Mette Frederiksen (S) under pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet om COVID-19 tirsdag den 12. maj 2020. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

26/05/2020

1. marts i år advarede direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm om, at en stor nedlukning af det danske samfund kunne gøre mere skade end gavn.

Det kan Ekstra Bladet afsløre på baggrund af en intern mail, som avisen er kommet i besiddelse af.

Brostrøms advarsel blev dog tilsyneladende ignoreret.

Advarselsmailen blev nemlig sendt ti dage før, at den socialdemokratiske regering anført af statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde valgte at igangsætte en stor nedlukning i Danmark for at mindske smitten med coronavirus.

I mailen advarer Søren Brostrøm mod de "betydelige negative samfundsmæssige og økonomiske effekter", der vil blive konsekvensen af nedlukingen.

- Tiltag som begrænsning af forsamlinger samt lukning af virksomheder, uddannelsesinstitutioner og trafikforbindelser kan have betydelige negative samfundsmæssige og økonomiske effekter.

Sundhedsstyrelsens direktør tilføjede endvidere, at man risikerede at gøre mere skade end gang ved at lukke det danske samfund ned og at man risikerede at øge befolkningens usikkerhed og give et billede af, at truslen fra coronavirus er større, end den reelt set er.

Det skal noteres, at der fra den 1. marts, hvor Brostrøm advarede mod nedlukning, til 11. marts, hvor Danmark lukkede ned, var en stigning i antal bekræftede smittetilfælde med coronavirus i Danmark fra fire til 514.

Tallet for den 11. marts er siden blevet opjusteret til 758 smittetilfælde.

Afsløringerne om Brostrøms tydelige advarsel mod en nedlukning kommer i kølvandet på flere andre afsløringer, der rejser tvivl om den socialdemokratiske regerings håndtering af coronavirusudbruddet.

Blandt andet har Jyllands-Posten afsløret, hvordan statsminister Mette Frederiksen talte usandt, da hun på et pressemøde forklarede, at det var "myndighedernes anbefaling" at lukke Danmark ned.

Derudover har Berlingske kunne afsløre, at Statens Serum Institut ved "en fejl" har overdrevet smittetrykket - og dermed faren - ved coronavirus fra begyndelsen af.

Venstres politiske ordfører Sophie Løgde har anklaget statsministeren for at tale "direkte usandt" til danskerne.

På baggrund af afsløringerne har den borgerlige opposition kaldt Mette Frederiksen i samråd om sagen.