Dansk studerende frygter kinesisk fængselsdom

Anders Storgaard sammen med Ted Hui (tv) og Thomas Rohden (th), da Ted Hui var i Danmark i december.
Anders Storgaard sammen med Ted Hui (tv) og Thomas Rohden (th), da Ted Hui var i Danmark i december.

Ida Egede,

15/01/2021

Anders Storgaard er studerende, forhenværende formand for Konservativ Ungdom, og så er han demokratiforkæmper. Hvis ikke det var for Storgaards store indsats, ville Ted Hui fortsat være i Hong Kong og stå over for en hård dom for at kæmpe demokratiets sag.

Nu er Kina i gang med at undersøge, om der kan udstedes en international arrestordre på Anders Storgaard og Thomas Rohden samt andre personer, der har hjulpet med at få Ted Hui til Danmark.

Alligevel er Anders Storgaard og Thomas Rohden i høj grad taget ud af historiens efterspil. På trods af at de bærer det største ansvar for Ted Huis flugt, og de i kraft af deres position er mere udsatte.

Små fisk vs. store kanoner

Det startede med en tweet fra den kinesiske politiker Regina Ip, der er en del af Hong Kongs sikkerhedsorgan, om at Storgaard med navns nævnelse skulle fængsles. Det lagde ikke grund til den helt store bekymring, før en journalist fra Washington Post gjorde Anders opmærksom på, at der er en proces i gang for at kunne fængsle de involverede parter.

- Det er mere sandsynligt, at de går efter Thomas og mig, som er små fisk. Det er mit navn og min Facebook, de referer til. Katarina (Ammitzbøll, red.) er medunderskriver på invitationen, der fik Ted til Danmark, men det er meget usandsynligt, at de går efter hende eller Uffe (Elbæk, red.), siger Anders Storgaard.

En sag mod en Europaparlamentariker og et dansk Folketingsmedlem, hvor der kan sås tvivl om, hvor meget de har vidst, vil også stille Kina markant dårligere, end hvis det handlede om to studerende, som overlagt arbejdede på at få en frihedskæmper – eller landsforræder, som de anser det – ud af landet.

Frit lejde

Generelt i udenrigspolitik er der en konsensus om, at nationer ikke går efter andre landes ledelse, medmindre der er tale om deciderede slyngelstater. Derfor tror Storgaard heller ikke på, at Kina reelt vil fængsle danske politikere, på grund af den præcedens det vil skabe.

- Så er der jo fri leg for Europa. Hvis en kinesisk politiker bliver inviteret til et topmøde i EU, så kan de blive arresteret, siger Anders Storgaard og fortsætter:

- Hvis vi skal begynde at måle, hvem der har flest kriminelle handlinger på samvittigheden, blegner det at invitere en mand til et falsk klimamøde ret meget i forhold til at smide folk i koncentrationslejre.

Dansk standpunkt

Netop fordi der er tale om Kina, som ikke er en allieret, tøver regeringen også med at stille sig kritisk over for ”hypotetiske spørgsmål”, som udenrigsminister Jeppe Kofod skrev i en mail til Politiken.

Men da demonstranter stormede Kongressen i USA i sidste uge stod folketingets medlemmer næsten i kø for at fordømme hændelserne, og de kritiserede gerne Præsident Trumps ansvar.

Ted Hui nåede, takket være Anders Storgaard og Thomas Rohden, at mødes med bl.a. Det Udenrigspolitiske Nævn, da han var i Danmark i december. Adskillige politikere viste interesse for at tale med Ted Hui om situationen i Hong Kong, men der var også andre, der lod deres politiske standpunkt stå i vejen for et møde – regeringen og Socialdemokratiet.

Udenrigsordfører for Socialdemokratiet Annette Lind forklarede d. 21. december på Folketingets talerstol, at hun ikke havde tid til et møde, fordi der var et andet og vigtigere møde i kalenderen.

- Hun stod på talerstolen og løj, vi har sendt hende en åben invitation, så hun skulle bare give os et tidspunkt for et møde, men hendes kontor har ikke svaret på vores invitation, siger Anders Storgaard.

Fremtiden

- Best case er jo, at jeg aldrig får set Kina, medmindre styret derhenne falder, og landet bliver demokratisk, siger Anders Storgaard.

Det er Anders Storgaards håb, at styret i Kina falder til fordel for et demokrati, og at de unge kinesiske mennesker kan opleve samme frihedsrettigheder, som danskerne har. Men han indrømmer også, at Kina agerer uforudsigeligt, og at man ikke ved, hvor man har ”verdens mest tyndhudede land”.

Skrækscenariet i tilfælde af en arrestordre er – ifølge Anders Storgaard – at han på en rejse i udlandet bliver arresteret og sendt til Kina, hvor han vil risikere at blive tortureret ”og det, der er værre”.


180Grader har forsøgt at få en kommentar fra Annette Lind, men har ved publicering ikke fået svar.