Konservative: Kriminelle udlændinge skal ikke kunne få dansk statsborgerskab

Udlændinge med både betingede og ubetingede fængselsdomme skal nægtes mulighed for at få dansk statsborgerskab, lyder et forslag fra De Konservative.
Har man fået en fængselsdom, skal man nægtes muligheden for at få et dansk pas, mener De Konservative. (Foto: Benjamin Rugholm)
Har man fået en fængselsdom, skal man nægtes muligheden for at få et dansk pas, mener De Konservative. (Foto: Benjamin Rugholm)

Claes Kirkeby Theilgaard,

23/02/2020

Reglerne for hvem, der kan tildeles statsborgerskab i Danmark skal strammes, mener Det Konservative Folkeparti. Fremover skal alle udlændinge, der har begået kriminalitet og modtaget en fængselsstraf, nægtes mulighed for at modtage dansk statsborgerskab.

Det skriver B.T.

I dag kan man som udlænding få statsborgerskab, selvom man har en ubetinget fængselsdom på helt op til et års fængsel. Har man som udlænding begået personfarlig kriminalitet, er grænsen i dag tre måneder.

Nu skal reglerne strammes, mener den konservative partileder og tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen.

- Det er noget helt særligt at blive dansk statsborger, og der følger nogle helt særlige rettigheder med som pas og stemmeret, siger han til Ritzau.

- Det er ikke for kriminelle, der har fået fængselsdom. Sådan er livet. Det har konsekvenser at begå kriminalitet.

Forslaget fra Konservative betyder, at domme om såvel ubetinget som betinget fængsel vil betyde, at en udlænding kan risikere aldrig at kunne få dansk statsborgerskab.

Søren Pape Poulsen fortæller, at man helst vil “tage det rene snit”, når det kommer til dansk statsborgerskab.

Han har ikke noget konkret bud på, hvor mange udlændinge, der kan ende med at blive ramt af forslaget.

- Vi synes bare, at der er givet for mange statsborgerskab, og der skal være nogle helt særlige krav for at få det. For os handler det ikke om, om det er en, ti, 100 eller 10.000, vi rammer, fortæller han.

Yderligere foreslår Det Konservative Folkeparti, at det fremover skal være et krav, at man kan bestå en danskprøve på 9. klasses-niveau, hvis man vil have et dansk pas.