Minkavlere får lov til selv at stå for aflivning og rengøring

Styrelse vil være til stede under aflivning og føre tilsyn med rengøring, når minkavlere selv tager opgaven.
Fødevarestyrelsen vil være til stede, hvis minkavlere selv afliver deres dyr, og blandt andet informere om brug af værnemidler. (Arkivfoto)
Fødevarestyrelsen vil være til stede, hvis minkavlere selv afliver deres dyr, og blandt andet informere om brug af værnemidler. (Arkivfoto)

180Graders Redaktion,

21/10/2020

Fremover kan minkavlere stå for hele opgaven ved aflivning af mink.

Det vil sige både aflivningen samt den efterfølgende rengøring og desinfektion. Og de kan få dækket udgifterne ved opgaven.

Det oplyser Fødevarestyrelsen tirsdag i en pressemeddelelse.

Styrelsen håber, at det kan være med til at sætte fart i aflivningen af mink. Hidtil har minkavlere haft mulighed for selv at deltage i aflivningen af minkene. Men de har ikke før fået lov til at stå med hele opgaven selv.

Flere end 1,3 millioner mink skal over de kommende uger aflives, fordi der er fundet coronavirus i besætningerne.

- Vi har desværre over de seneste uger set en bekymrende smitteudvikling på minkfarmene.

- Og vi må konstatere, at det er svært at få aflivet besætningerne hurtigt nok til at mindske risikoen for smitte mellem farmene og fra farmene ud i civilsamfundet, siger Nikolas Hove, beredskabschef i Fødevarestyrelsen, i pressemeddelelsen.

Selv om minkavlere nu kan påtage sig hele opgaven selv, vil Fødevarestyrelsen fortsat have en rolle at spille.

Fødevarestyrelsen vil således være til stede under aflivningen og blandt andet informere om brug af værnemidler. Styrelsen skal også godkende den efterfølgende rengøring og desinfektion.

Dermed bliver der ført tilsyn med, om rengøringen er tilstrækkelig til at hindre coronasmitte.

Minkavlerne modtager en fast aftalt betaling til dækning af omkostningerne. Beløbet afhænger af besætningens størrelse.

Coronasituationen på de danske minkfarme har betydet, at der er blevet igangsat en masseaflivning af dyrene.

Alle minkene på farme, hvor der er fundet tilfælde af coronavirus, skal aflives. Det samme skal alle minkene på farme, der ligger inden for en radius af 7,8 kilometer fra en minkfarm med coronasmitte.

Tirsdag er der i alt konstateret smitte på 110 farme. Mandag var status, at i alt 239 farme skal aflive deres mink på grund af enten smitte på farmen, eller fordi de ligger tilpas tæt på en minkfarm med smitte.

Fødevarestyrelsen oplyser tirsdag, at mink på omkring ni-ti smittede farme er blevet aflivet. Dertil er 22 besætninger, hvor der ikke er konstateret smitte, blevet aflivet. Der er 1137 minkfarme i Danmark ifølge styrelsen.

Det går hurtigere med at aflive de ikke-smittede besætninger. Det skyldes blandt andet, at der ikke er samme krav til rengøring i forbindelse med aflivningen.

Kilde: /ritzau/