Stand-up-komiker hyldede skydegal feminist - hvis fortid også KVINFO forbigår i tavshed

I forbindelse med gårsdagens Kvindernes Internationale Kampdag bakkede stand-up-komikeren Sanne Søndergaard i dén grad op om den særdeles voldelige amerikanske feminist Valerie Solanas
Pressefoto af Sanne Søndergaard
Pressefoto af Sanne Søndergaard

Lars Bjørknæs,

09/03/2021

- På Kvindernes Internationale Kampdag udkommer ‘SCUM Manifest’ i en ny oversættelse - og jeg har skrevet forordet. Bogen er fuld af kvindelig vrede, den er pisseklog og farligt SJOV - og jeg garanterer, at antifeministerne kommer til at øffe over den i Weekendavisen.

Sådan lød det i et tweet fra stand-up-komikeren Sanne Søndergaard, da hun gjorde reklame for at bogen ”SCUM Manifest” blev genudsendt på dansk tidligere på ugen. En bog skrevet af den amerikanske forfatter Valerie Solanas, hvis udgivelse oprindeligt så dagens lys tilbage i 1965.

I den beskriver hun blandt andet mænd på denne måde :

- Manden er med andre ord en mislykket kvinde, en omvandrende abort og afstødt allerede på det genetiske stadie. At være mand er at være handicappet, følelsesmæssigt begrænset. Maskulinitet er en mangelsygdom, og mænd er følelsesmæssige krøblinger.

For Valerie Solanas, der døde i 1988 kun 52 år gammel efter længere tids psykiske problemer, var der ikke kun tale om et teoretisk syn på mænd. Således tog hun sagen i egne hænder, da hun i 1968 opsøgte Andy Warhol under en udstilling i New York.

Her skød og invaliderede hun den legendariske kunstner, ligesom hun også forsøgte at ramme en kritiker, som tilfældigvis opholdt sig i lokalet. Kun fordi Solanas' pistol blokerede, slap Andy Warhols manager med livet i hold, efter hun forsøgte at skyde ham fra kort afstand.


Tavshed fra ellers højtråbende stand-up-komier

Efterfølgende slap Valerie Solanas med 3 års fængsel, hvilket i høj grad skyldtes, at hun blev erklæret sindssyg. Efter løsladelsen fortsatte feministen med at markedsføre ”SCUM Manifest”, som altså nu er udsendt i et genoptryk på dansk med forord af Sanne Søndergaard. På samme måde som bogen uanset Valerie Solanas voldelige fortid, også er tildelt en fremtrædende placering på Kvinfos hjemmeside. Det uden at hverken Sanne Søndergaard eller Kvinfo, der årligt modtager omkring 8 millioner kroner i statsstøtte, nævner Solanas angreb på Warhol og hendes psykiske problemer med ét ord.

Overfor netavisen 180grader.dk oplyser Kvinfos pressemedarbejder i en kortfattet email, at man for det første ikke som Solanas, anser mænd for at være følelsesmæssige krøbling – og tager afstand fra hendes voldshandlinger.

Omvendt har vi stadig til gode at høre fra Sanne Søndergaard, hvorfor hun overhovedet promoverer et værk skrevet af en psykisk syg kvinde, som er blevet dømt for mordforsøg. Hendes PR-medarbejder oplyser i en email, at han har videresendt spørgsmålene til stand-up-komikeren – der dog endnu ikke har svaret.