Den nordirske fredsforhandler John Hume er død, 83 år

John Hume fik sammen med David Trimble Nobels fredspris for sin indsats for en fredsaftale i Nordirland.
Den nordirske republikaner John Hume, som i 1998 modtog Nobels fredspris sammen med David Trimble, er død, 83 år. Det oplyser irsk tv ifølge Reuters. John Hume og David Trimble fik fredsprisen for deres indsats for at finde en fredsaftale i Nordirland.
Den nordirske republikaner John Hume, som i 1998 modtog Nobels fredspris sammen med David Trimble, er død, 83 år. Det oplyser irsk tv ifølge Reuters. John Hume og David Trimble fik fredsprisen for deres indsats for at finde en fredsaftale i Nordirland.

180Graders Redaktion,

03/08/2020

Den nordirske republikaner John Hume, som i 1998 modtog Nobels fredspris sammen med David Trimble, er død, 83 år. Det oplyser irsk tv ifølge Reuters.

John Hume og David Trimble fik fredsprisen for deres indsats for at finde en fredsaftale i Nordirland og for at standse de katolske og protestantiske væbnede gruppers voldelige aktioner. De to kickstartede fredsforhandlingerne i den britiske provins.

Hume var en lang årrække leder af Nordirlands moderate romersk-katolske Socialdemokratiske Labour-parti (SDLP).

Trimble repræsenterede det pro-britiske Ulster Unionist Parti (UUP).

Katolikker og protestanter havde gennem deres respektive undergrundshære og væbnede militser udkæmpet en lang og blodig borgerkrig i Nordirland. Konflikten kostede på 30 år flere end 3600 mennesker livet.

- Det er med stor sorg, at vi meddeler, at John er sovet stille ind tidligt mandag efter kort tids sygdom, hedder det i en kort erklæring fra Humes familie.

Hume døde på et plejehjem i sin fødeby, Londonderry.

- Med John Humes død har Irland mistet en af det 20. århundredes mest betydningsfulde og konsekvente politiske skikkelser, siger SDLP's leder, Colum Eastwood i en erklæring.

- Dette er et historisk øjeblik på denne ø, men det er først og fremmest et øjeblik med dyb, dyb sorg.

Hume og Trimble var centrale personer i den aftale, der i 1998 førte til det, der kendes som Langfredagsaftalen.

I årene op til aftalen havde protestanten Trimble forhandlet med katolikken Hume, som var en moderat nationalist, der kunne afklare de forskellige punkter i aftalen med de mere yderliggående katolske nationalister i Sinn Fein.

Sinn Fein var politisk talerør for Den Irske Undergrundshær (IRA).

Hume var med til at bane vej for den epokegørende fredsaftale ved tidligt at føre forhandlinger med Gerry Adams fra Sinn Fein. Disse forhandlinger banede vej for et fælles britisk-irsk fredsudspil i 1993.

Det førte til den egentlige fredsproces, som indbefattede en IRA-våbenhvile i 1994 og forhandlinger, som førte til underskrivelsen af fredsaftalen Langfredag 16. april i 1998.

- Vi bør alle bøje vores hoveder i respekt og taknemmelighed. Hvilken usædvanlig personlighed, fredsstifter, politiker, borgerrettighedsforkæmper, familiemenneske, nordirer og inspirator, hedder det i en udtalelse fra Irlands udenrigsminister, Simon Coveney.

Kilde: /ritzau/Reuters