Forbyd religiøs omskæring af børn

Foto: Ronen Zvulun/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Ronen Zvulun/Reuters/Ritzau Scanpix

Claes Kirkeby Theilgaard,

08/09/2020

Debatten om religiøs omskæring af drengebørn er på ny blusset op, og denne gang synes der for alvor at være en folkestemning for at indføre et forbud. 

Det er glædeligt, men desværre holder flertallet af politikerne på Christiansborg hånden over de religiøse miljøer, der stadig ønsker at lægge små, raske drengebørn under kniven, snitte i deres kønsorganer og frarøve dem ikke blot deres kropsdel, men også deres religionsfrihed.

Den nuværende debat er opstået i kølvandet på, at en gruppe læger har afbrudt deres samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed. Styrelsen mener, at omskæring af små drengebørn sagtens kan foregå i lokalbedøvelse, men dette afviste lægerne. Advarslen blev ignoreret, og således har myndighederne givet grønt lys til ikke blot at udføre det afskyelige indgreb, som omskæring er - men også til at udføre det under utilstrækkelig bedøvelse.

Lægernes protest har dog givet fornyede kræfter til den vigtige kamp mod omskæring, som særligt Morten Frisch fra Statens Serum Institut samt foreningen Intact Denmark og dennes formand Lena Nyhus har stået ganske alene med i årevis.

Debatten om omskæring kan synes ligegyldig for nogle i en tid med mange andre presserende emner. Man skal dog ikke være blind for, at debatten i virkeligheden handler om et langt større og mere generelt princip: at alle borgere i Danmark er født med en ret til at bestemme over deres egen krop og til selv at vælge religion og religiøse ritualer til eller fra. Vil folk omskæres, må de i en myndig alder selv tage beslutningen om det.

En ny meningsmåling fra Megafon viser, at hele 86 procent af danskerne mener, at omskæring af raske drenge under 18 år bør forbydes. Og alligevel vil et flertal af politikerne i Folketinget ikke forholde sig til spørgsmålet. Det på trods af, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille fra Partiet Fremad har rejst et forslag om emnet. 

Venstre, Socialdemokratiet og Radikale Venstre er helt mundlamme, når de bliver spurgt ind til et forbud. Blandt særligt konservative politikere og debattører finder man endvidere egentlige modstandere af et forbud mod omskæring af raske drengebørn.

Vi har allerede for længst forbudt omskæring af pigebørn. Faktisk kan man ifølge straffelovens paragraf 245 a få op til seks års fængselsstraf for at omskære kvinder. I samme paragraf kaldes omskæring af piger og kvinders kønsorganer for et “legemsangreb”. 

Hvis vi alle kan blive enige om, at omskæring af pigebørn er et legemsangreb, der skal være forbudt, hvorfor skal drengebørnene så alligevel fortsætte med at lide?

Ufrivillig omskæring af små børn er et legemsangreb. Omskæring er lemlæstelse og afskyelig børnemishandling af små, sagesløse børn. At omskæringen begås i enten islams eller jødedommens navn er ingen undskyldning. Måske snarere tværtimod.

Alligevel er det netop på grund af frygt fra muslimske og jødiske miljøer, at Venstre, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og andre krysteragtigt ryster på hånden. Frygten for reaktionerne fra religiøse minoritetsmiljøer har fået et flertal på 106 af Folketingets 179 medlemmer til at klappe i. Det er patetisk.

Hvis der kommer voldsomme reaktioner af den ene, anden eller tredje slags, må vi tage dem med oprejst pande. Vi skal i hvert fald ikke bøje os for trusler fra hverken jødiske eller muslimske miljøer. 

Tiden er moden til, at vi langt om længe tager os sammen og tydeligt markerer, at her i Danmark gælder selvbestemmelsesretten og religionsfriheden. Her i Danmark, der mishandler vi ikke små børn i religionens navn.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.