Charlie Hebdo tør, hvor vi andre tier

Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Claes Kirkeby Theilgaard,

01/09/2020

Morgendagens forside på det franske satiremagasin Charlie Hebdo prydes af en lang række Muhammedtegninger, bl.a. Jyllands-Postens tegninger fra 2005. Tegninger, som ikke engang Jyllands-Posten tør trykke længere.

I morgen begynder retssagen mod mange af de medskyldige terrorister i 2015-angrebet på Charlie Hebdo.

Det er i denne anledning, at de modige folk på det franske satiremagasin har valgt at genoptrykke Muhammedtegningerne.

Tilbage i 2015, da Charlie Hebdo blev udsat for et frygteligt terrorangreb på grund af netop magasinets satiretegninger af profeten Muhammed, kunne vi alle erklære vores sympati ved at bruge sige "Je Suis Charlie".

Siden da virker det desværre til, at den brede befolkning har glemt alt om ytringsfrihedskampen. Det er trist, og det er farligt.

Vi må aldrig tage ytringsfriheden for givet. Det er en frihed, vi hver dag skal kæmpe for. Uanset, hvor ofte terrorister og andre forsøger at tage livet af denne frihed.

Terroristerne, som i 2015 begik terror mod Charlie Hebdo har ét brændende ønske: at diktere, hvad der må tegnes og siges - og mest af alt, hvad der ikke må tegnes og siges. Når vi begår blasfemi, vil disse islamiske mørkemænd forsøge at afstraffe os vantro med vold og terror.

Vi har to valg: vi kan enten bøje os for volden og give efter, eller yde modstand. Ønsker vi fortsat at leve i et frit, demokratisk samfund, er sidste mulighed den eneste rigtige løsning.

Derfor bør vi alle hylde Charlie Hebdo for det mod, som satiremagasinet gang på gang udviser. Tænk, at et lille fransk magasin kan ende med at være den sidste bastion for ytringsfriheden i kampen mod voldelige islamister.

Vi må ikke glemme, at Charlie Hebdos ansatte risikerer deres liv ved at genoptrykke Muhammedtegningerne. Det mindste vi andre kan gøre er at give dem vores uforbeholdne støtte i deres forbilledlige kamp for ytringsfriheden.

Dette er en leder skrevet af 180Graders chefredaktør. 180Grader er en borgerlig-liberal netavis, og det kommer til udtryk i lederne. Vi skelner skarpt mellem vores frie, uafhængige journalistik og vores opinionsstof, herunder ledere.

Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage til debatten på 180Grader her.