Stephanie Lose kan blive statsminister

180Grader Debat,

27/01/2021

Indlægget er skrevet af Erik Boel, tidligere international sekretær i Socialdemokratiet.

Det er meget glædeligt, at Stephanie Lose ser ud til at blive ny næstformand for Venstre. Lose er det helt rigtige valg, fordi hun vil placere V som et midtsøgende parti. Et parti, der kan samarbejde over midten, som er socialt ansvarligt, pro-europæisk og med kant til det yderste højre. Lidt i stil med Angela Merkels CDU i Tyskland. 

En kritisk opposition, der fremlægger alternativer til den førte politik, er livsvigtig ilt for demokratiet. Derfor bør valget af ny næstformand for Venstre interessere alle, der er optaget af dansk politik. I halvandet år har det sejlet i oppositionen, først og fremmest grundet det dysfunktionelle parløb mellem Jakob Ellemann Jensen og Inger Støjberg.

Valget af Støjberg var en tanketorsk

Støjberg er nationalkonservativ, så det gør noget, med en hård retorik om mennesker, der kommer til Danmark udefra. En fordel når det gælder at snuppe vælgere fra DF og Nye Borgerlige. Men ikke at tiltrække vælgere fra rød blok – kunststykket, hvis Venstre vil vinde magten. 

Misforstå mig ikke: Støjberg er en dygtig politiker, en fremragende kommunikator. Men hendes ensidige besættelse af udlændingepolitikken afspejler ikke de fleste danskeres interesser. For det store flertal er økonomien, beskæftigelsen, velfærden og børnenes fremtid nok så vigtig. Netop sundhed er et af de områder, hvor Loses CV er respektindgydende.

Lose er et politisk naturtalent. Ikke en bling-bling politiker, men autentisk og sig selv. Det lærte Løkke Rasmussen på den hårde måde, da Lose gik stik imod den daværende statsministers ønske om, at regionerne skulle nedlægges.

Lose er ordentligheden selv og har principper, hun står fast på. Det kvitterede vælgerne for ved regionsrådsvalget, hvor Stephanie Lose blev absolut topscorer med 90.000 personlige stemmer i region Syddanmark.

Det politiske spil mestrer Lose: Selv om 4 af 5 regionsformænd er socialdemokrater, var det Lose, der blev formand for Danske Regioner.

Lose begrundelse for ikke at stille op som næstformand for halvandet år siden var den mest sympatiske som tænkes kan: Det gjaldt hensynet til tid sammen med døtrene. På den anden side var begrundelsen også en påmindelse om, hvor skralt det står til med ligestillingen i Danmark i sammenligning med de andre nordiske lande: Hvornår har vi sidst hørt en mand stille den politiske karriere i venteposition af hensyn til børnene? 

Det er dejligt, at familien Lose i mellemtiden indrettet sig, så Stephanie Lose kan udfolde sit potentiale som en af de mest talentfulde politikere i den yngre generation.

Selv de stærkeste støtter af Støjberg som næstformand havde svært ved at se hende som potentiel V-formand. Valget af Lose som næstformand vil derimod skabe ro om arvefølgen den dag, Ellemann Jensen vælger at stemple ud af politik. 

Dette er et debatindlæg indsendt af to af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribenternes holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.