Det er på tide, at Danmark indfører aktiv dødshjælp

Af Casper Enevoldsen, Kultur-, ideologi og religionsordfører for Venstres UngdomMandag d

180Grader Debat,

12/11/2019

Af Casper Enevoldsen, Kultur-, ideologi og religionsordfører for Venstres Ungdom

Mandag d. 16. september blev den tidligere læge Svend Lings dømt til 60 dages fængsel af Højesteret. Dette skyldes, at han tilbage i 2017 i et radioprogram på Radio24syv gik ud og fortalte, at han vejledte terminalt syge patienter i at begå selvmord, udskrev medicin til dette og offentliggjorde en selvmordmanual på nettet. Herefter meldte Styrelsen for Patientsikkerhed ham til politiet, som til sidst er endt ud i en dom, hvor Svend Lings nu skal i fængsel.

Jeg vil ikke forsvare Svend Lings ulovligheder. Til gengæld ønsker jeg at forsvare principperne bag: at mennesket har ret til eget liv. Som borger i Danmark står vi tit overfor valg i livet. Hvor vi vil bo, hvem vi vil gifte os med og meget mere. Beslutninger som påvirker os hele livet igennem. Beslutninger som er nødvendige at tage. Beslutninger som vi har friheden til at tage. Men ender vi i den forfærdelige situation, at vi får en sygdom, som ikke kan kureres af lægerne, så kan vi lige pludselig ikke længere bestemme helt. 

For er man terminalt syg, hvor man ved, at man ikke overlever sygdommen, så må man ikke længere bestemme over eget liv. Så må man ikke længere tage et aktivt valg om livet. Så må man ikke tage beslutningen om, at man ønsker at komme herfra på en værdig og ordentlig måde. Og det er en uværdig måde at behandle mennesker på i dette samfund!

Da Svend Lings var i P1 debat d. 24. september, blev han spurgt ind til og konfronteret med, at han havde hjulpet to kræftramte mennesker, som havde for mange smerter til, at de ønskede at leve. Her sagde han følgende: ”Når jeg hører dit indlæg her, så føler jeg, at det er som om, at jeg lever i en helt anden verden i forhold til den, jeg oplever, når folk kontakter mig. Det er mennesker, som er i dyb nød. Det er ikke mennesker, som bare har fået en idé eller har været psykiatrisk afvigende. Det er mennesker som har lidt uendelig meget og hvis liv er ødelagt, og som ikke kan holde det ud længere. De er ikke bange for at dø, de er bange for at leve.

Det handler grundlæggende om retten til eget liv. Er man en terminalpatient med en dødsdom hængende over hovedet og ønsker man at tage sit liv, så skal man naturligvis have retten til at tage sådan beslutning. Det skal aldrig nogensinde være noget, som den danske stat skal kunne bestemme – det skal man selv!

Som det ser ud i dag, så tvinges gode borgere og læger til at bryde loven, hvis deres elskede ønsker at komme herfra. For ønsker man at hjælpe til med aktiv dødshjælp, så kan man blive dømt for manddrab. Det er aldrig fair for de påvirkede eller syge, at man tvinges til at bryde loven, for at hjælpe sine elskede.

I Danmark tror vi på mennesker og vi har tillid til, at det enkelte individ bedst kan træffe beslutningerne selv. Derfor skal vi naturligvis også have indført aktiv dødshjælp i Danmark, for vi skal tro på, at man som menneske også ved bedst gennem hele livet. Derfor støtter jeg Svend Lings principper bag hans handlinger og derfor støtter jeg kampen for, at vi får aktiv dødshjælp i Danmark!

Dette er et debatindlæg indsendt af  en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.