Danmark taber på alle fronter!

Peter Kofod, medlem af Europa-Parlamentet og tidligere folketingsmedlem (DF).
Peter Kofod, medlem af Europa-Parlamentet og tidligere folketingsmedlem (DF).

180Grader Debat,

23/07/2020

Af Peter Kofod, medlem af Europa-Parlamentet og tidligere folketingsmedlem (DF), Højgade, Haderslev 

Den nye aftale mellem EU-landene bliver flere steder betegnet som historisk. Jeg vil tillade mig at kalde den historisk dårlig for Danmark. Aldrig før har man vel set en så stor aftale med så få danske sejre. 

Budgettet vokser, det danske EU-bidrag vokser, vi kommer til at dele milliardgaver ud til Syd- og Østeuropa og vi kommer til at hæfte for fælles gæld, ligesom der arbejdes videre med såkaldte egne indtægter(dvs. EU-skatter og –afgifter). Bundlinjen er, at det bliver dyrere at være skatteborger i et lille ansvarligt land som Danmark, hvorimod man kan se frem til at modtage penge, hvis man lever i et land, hvor man har forsømt at gøre økonomien robust. 

Sagen er nemlig den, at coronakrisen ikke er skyld i flere landes dårlige økonomi. På trods af det faktum, at verden har undergået en økonomisk optur igennem de seneste år, har disse lande brugt for meget og forsømt at gennemføre nødvendige reformer. Deres problem er ikke, at de ikke kan optage gæld for at sætte gang i økonomien – deres problem er tværtimod, at de i for mange år har oparbejdet alt for meget gæld og betalt for lidt tilbage. Det løser ingen af deres problemer blot at forære dem ”gratis” penge fra Nordeuropa eller at danske skatteborgere forpligter sig på fælles gæld. Flere af disse problemramte lande har tilmed en lavere pensionsalder og et lavere skattetryk end vi har i Danmark. Det betyder reelt, at danskerne må gå længere på arbejde og betale en højere skat for at finansiere gaver andre steder i Europa. Lyder det rimeligt? Jeg synes det ikke.

Desværre, har regeringen opbakning til sin politik. Ikke alene står SF og De Radikale klar til at gribe dem – men også Venstre og De Konservative stiller glædeligt op, når der skal deles ud af danske skattekroner. 

Jeg kan forstå, at statsministeren er utrolig stolt af den ”rabat”, hun har fået forhandlet på plads. Det er jo til at grine af, hvis det ikke var så tragisk. Ja, Danmarks rabat stiger – men prisen for medlemskabet stiger endnu mere. Nu ved jeg selvfølgelig ikke, hvilke kredse statsministeren kommer i, men i de kredse, jeg kommer i, mener man, at rabat er noget man får og så sparer man reelt penge. Jeg kan ikke tro, at voksne, fornuftige mennesker ville være begejstrede for en rabat, der markant hæver prisen. Ikke desto mindre er det den logik statsministeren lægger for dagen. Det er tragisk.

Dette er et debatindlæg indsendt af to af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribenternes holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.