Afskaf forsvarsforbeholdet

Det danske forsvarsforbehold er en sikkerhedsrisiko og bør afskaffes, mener Emil Lünell Bruhn. (Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Ritzau Scanpix)
Det danske forsvarsforbehold er en sikkerhedsrisiko og bør afskaffes, mener Emil Lünell Bruhn. (Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Ritzau Scanpix)

180Grader Debat,

11. februar 2020

Af Emil Lünell Bruhn, Europaordfører for Venstres Ungdom

Verden synes mere og mere ustabil og uforudsigelig, og man skal da heller ikke lede længe efter internationale udfordringer for Danmark. Kigger man mod øst, kan man efterhånden genkende det samme gamle billede af Putin, som kan fejre, at han reelt har siddet ved magten i hele 20 år. Længere østpå har Kinas livstidspræsident, Xi Jinping, indset, at Vesten er ligeglad og tillader sig dermed at undertrykke både sine nabolande og medborgere.  

Mod syd kan man se et stadig mere aggressivt Tyrkiet, der med Erdogan i spidsen, invaderer Syrien, samarbejder med tvivlsomme militantgrupper og virkelig har kastet alt motivation om at blive en del af det liberale Vesten væk. 

Det tidligere stabile blik mod vest er ikke længere stabilt. På den anden side af Vesterhavet er Storbritannien ved at kaste sig selv ud i kaos. Længere over Atlanten har tre år med Donald Trump vist, at USA’s ledelse og befolkning for alvor har ændret kurs, hvad angår deres måde at se allierede og Europa på. 

Alle disse regeringsledere har én fælles måde at beskrive Europa på – naiv. 

EU er under pres og en fælles hurtig forsvars- og udenrigspolitik er løsningen på et konkret problem. I Danmark er vi nødt til at tænke EU som et udenrigs- og forsvarspolitisk projekt. Det betyder ikke, at Danmark skal indføre euroen, eller skille sig af med alle sine forbehold. Men Danmark er kraftigt nødt til at genoverveje forsvarsforbeholdet. Omverdenen er fuldstændig ligeglad med hvor positiv eller negativ Danmark er overfor EU. Omverdenen er kun interesseret i, hvorvidt man kan opdele og dominere medlemslandene. Et lille land som Danmark kan ikke stå alene.

Når Rusland, via det omdiskuterede Nord Stream 2-projekt, kan gøre Tyskland endnu mere afhængig af russisk gas og Kina, via deres investeringer i bl.a. den græske havn Piræus, kan købe sig direkte indflydelse i EU, må man spørge selv sig: hvorfor tillader vi dette? Hvorfor kan f.eks. USA alene spolere Irans Atomaftale, og dermed destabilisere EU's naboregion?  

EU, med næsten en halv milliard mennesker og verdens andenstørste BNP, fremstår på verdensplan som en papirtiger. Lad os få vendt den tankegang. 

Lad os afskaffe forsvarsforbeholdet. Lad os få en samlet europæisk forsvarsunion og en mere robust europæisk udenrigspolitik og tage kampen op med de autoritære kræfter, som på ny præger verden. Fortsætter vi ned af det nuværende spor, risikerer Europa at blive efterladt og irrelevant. 

Dette er et debatindlæg indsendt af en af 180Graders læsere. Det er alene udtryk for skribentens holdning. Læs mere om, hvordan du selv kan bidrage med debatindlæg til 180Grader her.