Undervisningsministeriet til 180grader : Ikke vores bord at elever er hjemsendt fra skole for at få deres forældre til at blive hjemme

Udmeldingen fra Undervisningsministeriet kommer på trods af, at det ellers er ministeriet som har ansvaret for den bedst mulige skolegang for landets elever og uddannelsessøgende.
Pressefoto af børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil taget af Les Kaner
Pressefoto af børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil taget af Les Kaner

Lars Bjørknæs,

15/03/2021

Siden Danmark for første gang blev lukket ned for et år siden, har det igen og igen lydt fra regeringen, at børnene skulle holdes hjemme fra skole af hensyn til smittespredningen. Eller sagt på en anden måde, så var det af hensyn til eleverne selv, at skolerne blev lukket ned, for at børnene enten ikke selv kunne blive smittet eller smitte andre.

Men som vi kunne afslører på 180grader.dk i den forgangne uge, så er det langt fra hele sandheden om de omfattende skolenedlukninger. For i et skriftligt svar oplyste SSIs Camilla Holten Møller, at målsætningen i stedet i høj grad var at holde forældrene hjemme fra arbejde :

- Der har været debat i pressen og i forskningsmiljøer (nationalt og internationalt) om, hvorvidt skolelukninger er effektive til at nedbringe smitteudviklingen. Til det skal siges, at effekten af nedlukninger på skoleområdet er overordentligt svære at estimere, idet de ofte vedtages samtidigt med øvrige restriktioner. Dertil er der en selvregulerende adfærd i befolkningen når smitten stiger, ligesom at nedlukningen af de mindste klasser også har andre afledte effekter. Fx er der meget, der tyder på, at en stigende andel arbejder hjemme, at antallet af kontakter i hjemmet reduceres (færre legeaftaler) og at færre anvender offentlig transport, når de små elever skal undervises hjemmefra. Det centrale er netop, at den konkrete effekt af selve skolelukningen kan være mindre, men at de afledte effekter har enorm betydning for epidemiens udvikling.

Camilla Holten Møller er ud over at være læge og ph.d. også leder af den ekspertgruppe, som regeringen rådfører sig med i spørgsmål omkring udbredelsen af coronasmitten.


Minister : Spørg hos Sundhedsministeriet

Ifølge Lars Boje Mathiesen, medlem af Folketinget for Nye Borgerlige, viste de nye oplysninger, at Folketinget er blevet ført bag lyset. Det i forhold til, at man ikke har fået de rigtige forklaringer fra regeringen i forhold til, hvorfor det har været nødvendigt helt eller delvist at lukke skolerne ned i efterhånden et helt år.

Men det er dog ikke en udmelding, der får Undervisningsministeriet til at reagerer. I stedet lyder meldingen fra ministeriet ledet af den tidligere frontfigur i Enhedslisten, Pernille Rosenkrantz-Theil, at det er op til andre at vurdere, om børn skal holdes hjemme fra skole.

Det oplyser ministeriets presseafdeling i en email til 180grader.dk :

- Det har høj prioritet at få børn og unge hurtigst muligt tilbage i skole. Derfor kom børnene i 0.-4. klasse også tilbage som de første. Det skete både ud fra hensynet til børnenes trivsel og faglige udvikling, samt et ønske om at forældrene skal kunne passe deres arbejde. For så vidt angår sundhedsfaglige vurderinger og beregninger, der ligger bag genåbningen, henviser ministeriet til Sundhedsministeriet.