Kæmpe problemer for ministerium i Mette Frederiksens ukendte Grundlovssag - leder på tredje måned efter udgiftsbilag

Det burde umiddelbart ikke være svært for Sundhedsministeriet at finde frem til regninger fra Kammeradvokaten, men for ministeriet kræver det åbenbart et større undersøgelsesarbejde.
Pressefoto af Mette Frederiksen (S)
Pressefoto af Mette Frederiksen (S)

Lars Bjørknæs,

27/05/2021

Når man taler om Grundlovssager mod Mette Frederiksen, tænkes der normalt på minksagen. Sagen der den kommende tid skal undersøges af en såkaldt Granskningskommission i forhold til, hvad statsministeren og ledende embedsmænd vidste og gjorde sidste efterår, da minkerhvervet med ét slag blev afviklet i Danmark.

Men som 180grader.dk kunne afslører tidligere på foråret, så findes der faktisk allerede én sag, hvor Mette Frederiksen i sin egenskab af statsminister er stævnet. Det af Organisationen for Oplysning om Corona Virus COVID-19, der ledes af den tidligere læge Søren Ventegodt. Den har ved i første omgang Københavns Byret nedlagt påstand om, at en lang række af de indførte coronarestriktioner er eller har været i strid med Grudloven.

Sagen er kommet så langt i forløbet, at der er indledt syn- og skøn. Det på trods af, at Kammeradvokaten på vegne af staten nedlagde påstand om afvisning. En påstand Københavns Byret dog ikke efterkom, hvorfor sagen stadig verserer.

I forbindelse med vores første dækning blev vi på 180grader.dk af forskellige kilder oplyst, at der var tale om en sag, man ikke mente var reel. Forstået på den måde, at Mette Frederiksen uden problemer ville vinde.

For at efterprøve om der er tale om en sag myndighederne tager forholdsvist let på, har vi siden det tidlige forår forsøgt at få oplyst, hvilke udgifter staten har haft til sagen. Det i form af at få aktindsigt i fakturaerne, Kammeradvokaten har sendt til Sundhedsministeriet, som i denne sammenhæng repræsenterer Mette Frederiksen.

Men tilsyneladende er det en særdeles svær opgave for ministeriet, som nu for anden gang overfor 180grader.dk oplyser, at det har brug for yderligere tid til at finde fakturaerne frem. Hvornår det faktisk kommer til at ske, synes at være et åbent spørgsmål.