Forskningsleder modsiger Magnus Heunicke: Det er Sundhedsministeriet der bestemmer hvad vi regner på

Ifølge sundhedsministeren har regeringen og embedsværket næsten ingen indflydelse på, hvad den såkaldte Ekspertgruppe regner på. Men ledende ekspert ser noget anderledes på situationen.
SSIs pressefoto af leder af Ekspertgruppen, Camilla Holten Møller
SSIs pressefoto af leder af Ekspertgruppen, Camilla Holten Møller

Lars Bjørknæs,

23/03/2021

Hvor meget skal Danmark genåbnes og hvornår kan det i givet fald ske?

Det var det helt store spørgsmål i forbindelse med gårsdagens forhandlinger ledet af statsminister Mette Frederiksen, hvilket dog skete uden deltagelse af Nye Borgerlige. Partiet gik allerede tidligt på aftenen enegang ved at forlade forhandlingerne, fordi det ikke ønskede at medvirke til oprettelsen af et coronapas.

I forbindelse med forhandlingerne lød det igen og igen fra regeringens side, at udregningerne fra den såkaldte Ekspertgruppe, er sket efter minimal politisk indflydelse. En gruppe af eksperter ledet af SSIs Camilla Holten Møller, læge og ph.d. med speciale i infektionsberedskab, som først og fremmest har til opgave at rådgive politikerne i forhold til spredningen af coronavirus.

Den påberåbte klare afstand mellem politikerne og eksperterne, fremgår blandt andet også af en pressemeddelelse, som blev udsendt af Statsministeriet den 24. februar i år. Her i udtaler sundhedsminister Magnus Heunicke :

- Det, der er blevet regnet på, det er det, som er kommet fra de eksperter (eksempelvis Ekspertgruppen, red.). Og det er altså både økonomer, men jo altså også trivselseksperter og selvfølgelig også epidemiologer, der har sagt: Her er denne her rækkefølge, vi skal have regnet på. Det her er det, som brænder mest vigtigt.


Tavsheds fra Sundhedsministeriet

Men spørger man Camilla Holten Møller, synes rækkefølgen at være omvendt. Således er det ikke eksperterne, der henvender sig til politikerne med deres ønsker. Men i stedet det politisk styrede Sundhedsministeriet, der fortæller Charlotte Holten Møller og Ekspertgruppen, hvad det er, der skal regnes på.

Det fremgår af en email, som Camilla Holten Møller har sendt til 180grader.dk :

- Ekspertgruppen for matematisk modellering (har, red.) udelukkende til funktion, at foretage beregninger for en række mulige genåbningsscenarier, som vi er blevet bedt om af Sundhedsministeriet.

Udtalelsen fra Camilla Holten Møller kommer i forlængelse af, at hun tidligere overfor 180grader.dk har oplyst, at en væsentlig årsag til at skoleeleverne har været hjemsendt igennem en længere periode, har været ønsket om at holde forældrene hjemme fra arbejde.

Sundhedsministeriet er ikke vendt tilbage med svar på 180grader.dks henvendelser.