Direktør for tænketank : 2 milliarder kroner spildt på corona-tests – indenfor blot 6 uger

Udgifterne til PCR-test for at kortlægge coronaens udbredelse, er indenfor kort tid eksploderet. Det åbne spørgsmål er, om det har været en stigning, der reelt har kunnet bruges til noget.
Direktør i tænketanken Growz, Allan Holm Nielsen
Direktør i tænketanken Growz, Allan Holm Nielsen

Lars Bjørknæs,

11/05/2021

I bestræbelserne på at få bugt med coronaen, har taktikken været klar fra regeringens og myndighedernes side : Så mange tests som muligt skal gennemføres så hurtigt som muligt. I modsat fald ville problemstillingen blive, at alt for få smittede ville blive fundet – og virussen dermed kunne sprede sig i langt højere grad end nødvendigt.

Men der er også en bagside af de mange tests, hvis man spørger Allan Holm Nielsen. Han er direktør for tænketanken Growz, og ifølge ham er det nu endeligt muligt at danne sig et egentligt overblik over udgifterne til forskellige coronatests :

- Prisen for en almindelig PCR-test er blevet opgjort til 115 kroner, mens en kviktest står i 150 kroner per styk. Det gør at der indenfor de seneste uger i runde tal, er blevet brugt 80 millioner kroner per dag til de to typer tests.

Det gør ifølge Allan Holm Nielsen, at udgifterne til de to typer af coronatests er kommet fuldstændigt ud af kontrol :

- Alene indenfor de seneste 6 uger, er der sket en fordobling af udgifterne. Det gør at der er brugt for omkring 2.3 milliarder kroner på disse tests på denne korte tid.

Overfor 180grader.dk fortæller Allan Holm Nielsen samtidig, at det er et meget åbent spørgsmål om de forskellige tests overhovedet har en effekt :

- Sidste år, hvor vi testede 90 procent mindre, faldt smitten også i stort omfang i forbindelse med, at det blev forår. Vi kunne altså med stor sandsynlighed have sparet 2 milliarder og haft næsten samme resultat, som det vi har nu.