Økonomi for venstrefløjsere - del 2

Lad de små børn arbejde

Ole Krarup,

02/09/2019

Lad de små børn arbejde.

Navnligt store tøjfirmaer kritiseres ofte for at anvende billig arbejdskraft fra lande i den tredje verden. Argumentet er, at rige virksomheder "udnytter" de lokale ved at betale dem småpenge for at sy t-shirts i sweatshops. Nogle gange ansætter de endda børn! Den slags skal naturligvis bekæmpes og forbydes. Eller hvad?

1) "Sammenlignet med hvad?" Dette enkle spørgsmål overses næsten altid, når et eller andet økonomisk forhold kritiseres. Sammenlignet med de fleste danskeres højtlønnede jobs, er det ikke fedt at være syerske i Bangladesh. Sammenlignet med andre jobs i Bangladesh er det at arbejde indendørs med en symaskine ikke så ringe endda. Alternativet er et manuelt landbrugsjob under den bagende nordindiske sol til en lavere løn end systuen kan tilbyde. Tilmed giver det syersken chancen for at dygtiggøre sig til et punkt, hvor hun kan true med at skifte job, hvis hun ikke får en højere løn eller bedre komfort/sikkerhedsudstyr. Indføres højere løn kunstigt eller boykottes hendes arbejdsgiver, risikerer hun at blive fyret. Altså er det tilbage med bøjet ryg i rismarken. 

2) Tænk på børnene! I hele menneskehedens historie indtil industrialiseringen har almindelige menneskers børn på én eller anden måde udført fysisk arbejde for at sikre familiens overlevelse. Det skyldes ikke, at forældrene var nogle onde kapitalister, men det enkle faktum, at mad var svært at skaffe. Dette er grunden til at forældre i 1800-tallet lod deres unger arbejde på fabrikker. At arbejde nær dampmaskiner og tandhjul kan synes farligt, men ikke nær så farligt som risikoen for at sulte. 

Havde man dengang forbudt børnearbejde, ville familiernes behov for penge og mad stadig skulle opfyldes. Oplagte alternative indtægtskilder er tyveri og prostitution. Hvad der i sidste ende gjorde en ende på børnearbejde i Vesten var ikke forbud, men gradvis opkvalificering og produktivitetsforøgelse. Når forældrenes realløn stiger, kan det bedre betale sig at sende det kløgtigste barn i skole. Den eneste måde at bringe U-landene op på dette niveau er fortsat af efterspørge billigt tøj syet der. 

3) Hvem vinder? Forskellige grupper har fordel af at indføre og opretholde forbud mod sweatshops og børnearbejde. Tredjeverdensarbejderes villighed til at gøre det samme arbejde for mindre truer de unaturligt overbetalte jobs, som mange fagforeninger i vestlige lande har manipuleret sig til. Forbud mod "børnearbejde" i Vesten betyder i praksis, at teenagere holdes ude af ufaglærte jobs, de let kunne varetage . Kombineret med høje offentlige ydelser har dette en katastrofal virkning særligt på indvandrere og etniske minoriteter. I stedet for tidligt at deltage på arbejdsmarkedet og derved opbygge færdigheder, belønnes inaktivitet. Jo senere de kommer i gang, jo mindre kan det betale sig at ansætte dem. 

Summa summarum: Skam dig ikke over at købe billige t-shirts. Ved at efterspørge tøj syet i u-lande, kan flere (navnligt børn) slippe for fattigdom og opslidende manuelt landbrugsarbejde. 

I næste indlæg vil jeg forklare, hvorfor SU systemet (og offentligt finansieret uddannelse generelt) er et stort fupnummer.

Kilde: