CEPOS: Uligheden i formuerne er mindsket

I en ny analyse konkluderer CEPOS, at uligheden i Danmark faldt mellem 2015 og 2017

Claes Theilgaard,

22/08/2019

I en ny analyse konkluderer CEPOS, at uligheden i Danmark faldt mellem 2015 og 2017. Analysen er baseret på et udtræk af gini-koefficienten fra Danmarks Statistik, og ud fra gini-koefficienten kan man sige noget om, hvor tæt på en total lige fordeling af formuerne, et land er. Ifølge CEPOS' analyse er gini-koefficienten faldet mellem 2015 og 2017, og det betyder, at fordelingen af formuer er blevet mere lige. Det skyldes, ifølge Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom hos CEPOS, at mens de rigestes andel af formuerne er faldet en smule, er den nederste halvdel af samfundets formuer vokset.

Han udtaler sig til BT (Ritzau) og peger særligt på pensionsopsparinger som årsag til udviklingen:

- Det skyldes mindre ulighed generelt, når vi kigger på de forskellige komponenter af en formue: Boligformue, fri formue og pensionsformuerne, siger cheføkonom hos Cepos Mads Lundby Hansen, der særligt peger på pensionen.

- Underliggende er der flere og flere, der sparer mere og mere op til arbejdsmarkedspension, fordi flere bliver omfattet af det.


- Jeg synes, at det er oplagt, at man får en obligatorisk pensionsopsparing i Danmark. Når man fylder 25 år, skal man i udgangspunktet begynde at betale ind til sin pension i et selvvalgt pensionsinstitut.

- Det er ikke nogen social begivenhed at blive gammel. Det ved vi godt, at vi gør, siger han.

Denne konklusion tegner et noget andet billede af ulighedens udvikling end det, DR for nyligt formidlede i en artikel, som også mødte kritik fra bl.a. CEPOS. Læs vores interview om den sag med Martin Ågerup, direktør for CEPOS.