Det Borgerlige Overblik: V og S indleder fælles kamp mod politikernes fede lønninger og pension

Velkommen til onsdagens udgave af Det Borgerlige Overblik.

Morgenstund har guld i mund, som man siger. Og det havde den også for det hårdt prøvede LA i dag, da tidligere undervisningsminister Merete Riisager tidligt i morges meldte ud, at hun stiller op som partiets næste landsformand. I går aftes leverede den unge danske forfatter Jonas Eika desuden en takketale, der har skabt overskrifter hele dagen, mens regeringen ser ud til at ville tildele sine ministre en lønforhøjelse. Og så er der nye tal fra Skatteministeriet, som viser, at det kan være en fordel at sænke registreringsafgiften - også for statskassen.

Aarhus Letbane slås stadig med frostproblemer og har indkaldt til krisemøde, socialminister Astrid Krag lukker for arbejdsgruppe og vil prostitution til livs, S og V vender 180 grader og vil nu pludselig politikernes fede lønninger og pensioner til livs og en kontroversiel russisk gasledning skal nu løbe forbi Bornholm.

Få overblik over de vigtigste historier herunder og klik dig videre for at læse mere om det, du finder interessant. 

Husk i øvrigt at tilmelde dig 180Graders nyhedsbrev. Du kan tilmelde dig og læse mere om det hele her.


Dagens vigtigste nyheder fra 180Grader

Merete Riisager stiller op som ny landsformand for Liberal Alliance

Den tidligere undervisningsminister Merete Riisager oplyser i dag i en pressemeddelelse, at hun stiller op som ny landsformand for Liberal Alliance. Bliver hun valgt til næste forårs landsmøde i partiet, vil hun aflyse den mangeårige formand Leif Mikkelsen. Han ønsker ifølge pressemeddelelsen "at trække sig tilbage og nyde pensionisttilværelsen efter 11 år på posten".

Merete Riisager havde ellers tidligere i år valgt at forlade politik og stillede derfor ikke op til seneste valg. Men nu melder hun sig altså klar til at yde en indsats for partiet alligevel.

Læs videre...


Regeringen vil give sine ministre lønforhøjelse efter nytår

Ifølge regeringens nye finanslovsudspil står landets ministre til at få en lønforhøjelse fra 1. januar.

Dermed ser det ud til, at den socialdemokratiske regering anført af statsminister Mette Frederiksen vil gøre op med den fem procents lønnedsættelse, som daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen indførte som del af en genopretningspakke i kølvandet på finanskrisen i 2010.

Dengang var argumentet, at også ministrene - ligesom resten af danskerne - måtte ofre lidt for at komme ud på den anden side efter finanskrisen, der ramte den globale økonomi i 2008.

Læs videre...


Dansk forfatter vækker opsigt med takketale: "I Danmark har vi statsracisme"

Tirsdag aften modtog den danske forfatter Jonas Eika Nordisk Råds prestigiøse Litteraturpris ved en prisceremoni i Koncerhuset i Stockholm. Prisen blev han tildelt for sin bog "Efter Solen", som udkom i 2018. Sin takketale blev dog ikke brugt på at sige tak for prisen, men derimod på at sende en heftig kritik og anklage mod blandt andre statsminister Mette Frederiksen.

Undervejs fik Jonas Eika anklaget såvel den danske statsminister som andre nordiske ministre for racisme. Mette Frederiksen og den svenske statsminister Stefan Löfven var til stede under ceremonien, men skulle efter sigende være forstummet under Eikas tale og ikke have givet ham noget bifald.

Læs videre...


Nye tal: Lavere registreringsafgift giver flere penge i statskassen

Siden 2015 er registreringsafgiften på biler blevet sænket ad tre omgange. Det har fået indtægterne til statskassen til at skyde i vejret.

Faktisk er der over de sidste fem års tid sket en stigning i statens indtægter fra registreringsafgiften på hele 33% fra 15,9 milliarder kroner i 2014 til et forventet provenu på næsten 21,2 milliarder kroner i 2019. Det viser nye tal fra Skatteministeriet.

Læs videre...


Dagens vigtigste nyheder fra andre medier

Socialdemokratiet og Venstre vender 180 grader: Nu vil de gerne gøre op med politikeres fede lønninger og pensioner

Hidtil har Socialdemokratiet og Venstre som de eneste to partier afvist at ændre på politikernes løn- og pensionsvilkår. Nu er begge partier dog pludselig vendt 180 grader og vil danne fælles front i et opgør med politikernes lønninger og pensioner. Derfor vil de to partier lave hele systemet for pension og løn til politikere om.

Læs videre...


Minister lukker arbejdsgruppe: Prostitution skal ikke betragtes som et erhverv på linje med folkeskolelærer

Prostitution skal på ingen måde betragtes som et erhverv på linje med f.eks. tømrer eller folkeskolelærer. Det er den klare melding fra socialminister Astrid Krag (S), der har valgt at lukke en arbejdsgruppe, som ellers skulle have set på mulighederne for at sikre bedre rettigheder til de, der arbejder som prostituterede.

I stedet mener socialministeren, at prostitution er et socialt problem, der skal bekæmpes. Det møder kritik fra flere organisationer og hendes forgænger på ministerposten Mai Mercado.

Læs videre...


Krisemøde hos Aarhus Letbane: Frost lammer stadig togtrafik

I går skrev 180Grader og flere andre medier om, hvordan Aarhus Letbane ikke havde taget højde for den danske vinters frostgrader. Det resulterede i flere aflysninger og forsinkelser til gene for brugerne af letbanen. Forklaringen fra letbanedirektøren var, at "man ikke har tænkt over vinteren", da man byggede letbanen.

I dag er det så en ny dag, men problemerne med Aarhus Letbane består. Den hasteløsning med frostbekæmpelse, man havde prøvet sig af med, har ikke løst letbanens frostproblemer. Derfor er der også i dag mange tog, der står stille. Det har fået Aarhus Letbane til at holde et krisemøde for at finde en løsning på sagen.

Læs videre...


Grønt lys til Nord Stream 2: Energistyrelsen giver tilladelse til kontroversiel russisk gasledning

En russisk gasledning ved navn Nord Stream 2 har i flere år været anledning til politisk debat herhjemme. Gasledningen har indgået i et magtspil mellem USA og Rusland, og når Danmark siger ja til at lade ledningen løbe tæt på eller gennem dansk territorium, risikerer man at gøre sig uvenner med USA. 

Det er også årsagen til, at det har taget flere års forhandlinger, før Energistyrelsen i dag har givet tilladelse til at Nord Stream 2 kan blive først sydøst om Bornholm.

Læs videre...


Dagens debat

Se mennesket som andet end bare et liv: Giv ret til aktiv dødshjælp

Fører det at legalisere aktiv dødshjælp ikke til en glidebane, hvor vi ender med at slække så meget på kravene for hjælp til at tage sit eget liv, at alle vil få muligheden? Forhåbentligt jo. På samme måde som alle i et ulykkeligt ægteskab skal have mulighed for at blive skilt.

Sådan skriver filosof Mads Fencker i en kommentar på 180Grader.

Læs videre...


Dagens leder

Er LA ved at blive en light-udgave af Nye Borgerlige?

”Hvis ikke der havde været en radikal strømning i Liberal Alliance, så de kunne være mere kritiske over for EU og mene deres udlændingepolitik mere helhjertet, så er det jo ikke sikkert, der havde været brug for Nye Borgerlige”.

Sådan sagde Pernille Vermund, Nye Borgerliges formand, i et interview i seneste udgave af Weekendavisen. Dermed er også partiformanden inde på det, som efterhånden er ved at være ganske tydeligt på den anden side af Simon Emil Ammitzbøll-Billes exit fra Liberal Alliance: at LA er ved at udvikle sig til en light-udgave af Nye Borgerlige.

Læs videre...

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere