Det Borgerlige Overblik: I dag åbner Folketinget

Velkommen til dagens udgave af Det Borgerlige Overblik fra 180Grader.

Folketinget åbner i dag, og der er i den forbindelse nyt om både Zenia Stampes republikanske protest og en ikke-religiøs ceremoni. Derudover har den socialdemokratiske regering inden åbningen foretaget en kovending og melder nu ud, at Irak-kommissionen ikke skal genåbnes alligevel. Samtidig har der været flere bilbrande i København, mens en ny migrantbølge skyller ind over Grækenland. Og så har debattøren og menneskerettighedsaktivisten Jacob Mchangama vundet Hørups debatpris, en ny pris, som Politiken fremover uddeler årligt.

Få overblik over de vigtigste historier herunder og klik dig videre for at læse mere om det, du finder interessant.

Husk i øvrigt at tilmelde dig 180Graders nyhedsbrev, der har skiftet format og er blevet endnu bedre end før. Du kan tilmelde dig og læse mere om det hele her

Nu kan du også få Det Borgerlige Overblik på videoformat på både Facebook og YouTube. Følg os og få nyhedsoverblikket alle hverdage.


Nyt fra Folketingets åbning: Zenia Stampe dropper republikansk protest og borgerlig politiker deltager i ikke-religiøs åbningsceremoni

Traditionen tro åbner Folketinget den første tirsdag i oktober - og det er altså i dag. Efter en længere parlamentarisk pause samles de nyvalgte politikere til folketingsårets første møde i Folketingssalen kl. 12 i dag. Inden da er der for medlemmerne af folketinget gudstjeneste klokken 10 i Christiansborg Slotskirke, mens der for andet år i træk også afholdes en ikke-religiøs ceremoni samtidig. Sidstnævnte er arrangeret af Humanistisk Samfund, og her vil flere folketingsmedlemmer også deltage. For første gang vil en borgerlig politiker desuden deltage. Læs mere om det her.

Kl. 12 begynder selve åbningen af Folketinget, hvor statsminister Mette Frederiksen desuden vil afholde sin første åbningstale. I talen vil hun fremlægge sine politiske visioner for Danmark. Undervejs til Folketingets åbning vil medlemmer af kongehuset ligeledes deltage. Kongefamiliens deltagelse har i otte år ført til republikanske protestaktioner fra Zenia Stampe (R), men nu har hun i år dropper protesten. Læs mere om det her.

Se Folketings åbning live fra kl. 12 her.


Ny bølge af migranter skyller ind over Grækenland

Meget tyder nu på, at der en ny stor bølge af migranter, der skyller ind over Grækenland. I løbet af de første ni måneder af 2019 er der nemlig allerede ankommet flere bådflygtninge og migranter til de græske øer, end der gjorde i løbet af hele 2018. Helt konkret er der ankommet mere end 9.000 flygtninge og migranter til Grækenland via land og mere end 32.000 via havet. Heraf kom mere end de 16.000 af migranterne til Grækenland i august og september, hvilket er en fordobling i forhold til sidste år.

Læs videre...


S i kovending: Irak-kommissionen skal alligevel ikke genåbnes

Socialdemokratiet har førhen været store fortalere for at genåbne den såkaldte Irak-kommission, der bl.a. har til formål at undersøge Danmarks deltagelse i Irak-krigen. Men nu har partiet foretaget en kovending, og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fortæller nu, at man ikke vil genåbne den omdiskuterede kommission. 

Irak-kommissionen blev oprindeligt nedsat i 2012 under den daværende socialdemokratisk ledede regering, men da Venstre overtog statsministerposten i 2015 blev kommissionen lukket ned under protester fra bl.a. Mette Frederiksen. Nu hvor Mette Frederiksen selv er blevet statsminister, ønsker hun dog ikke at genåbne Irak-kommissionen alligevel.

Læs videre...


Flere bilbrande i København - efterforskes som kriminelle handlinger

Mandag aften er ti biler i bydelene Nordvest, Nørrebro, Utterslev og Emdrup i København blevet sat i brand. Ingen er kommet til skade under bilbrandene. Politiet efterforsker i øjeblikket bilbrandene som kriminelle handlinger, men endnu er ingen anholdt.

De københavnske bilbrande ligger sig i kølvandet på en tendens, hvor der virker til at komme stadigt flere bilbrande på dansk jord - noget, som ellers mest er set hos vores svenske naboer, der bl.a. i visse områder af Malmø har været hårdt plaget af bilbrande.

Læs videre...


Jacob Mchangama vinder nystiftet debatpris fra Politiken


0 Kommentarer

Log ind for at kommentere