Topchefer i fælles opråb: Klimakampen skal skrives ind i Grundloven

I et fælles opsigtsvækkende opråb de to topchefer Mads Nipper og Anders Fæste, hhv

Claes Kirkeby Theilgaard,

01/12/2019

I et fælles opsigtsvækkende opråb de to topchefer Mads Nipper og Anders Fæste, hhv. Grundfos og Boston Consulting Group, med en opfordring til at skrive Grundloven om. Spørger man de to tunge erhvervsfolk, er det på tide at male Grundloven grøn og skrive retten til ren luft, rent drikkevand, ren mad og pligten til at beskytte naturen og til at bidrage til et bæredygtigt klima ind.

Det skriver Berlingske.

Uhyre svært at få gennemført grundlovsændringer

Grundloven blev indført i 1849 og er siden da kun blevet ændret fire gange, selvom der har været talrige yderligere forsøg på at gennemføre forskellige grundlovsændringer. Sidste grundlovsændring blev foretaget i 1953, hvor Landstinget blev nedlagt og valgretsalderen blev nedsat i samme ombæring. 

Det er altså uhyre svært at få ændret Grundloven, men Anders Fæste og Mads Nipper vil alligevel gøre et forsøg.

Særligt Mads Nipper fra Grundfos er i senere år blevet en markant stemme i den grønne debat herhjemme, og han blev desuden for nyligt kåret til Årets Leder af organisationen Lederne til en større prisoverrækkelse, som kan ses afbildet ovenfor.

De er allerede i gang med arbejdet med at samle en koalition af virksomheder, organisationer og borgere, der kan bakke op om en ny, grøn Grundlov. Samtidig har de to topchefer planer om at samle 50.000 underskrifter til et borgerforslag, der kan tages op til diskussion i Folketinget. 

Ren luft og rent drikkevand er en rettighed

Desuden har topcheferne lavet en hjemmeside, hvor man kan læse mere om deres tanker om en ny og grøn Grundlov.

Her skriver de: 

"At indånde ren luft og drikke rent vand burde være rettigheder på lige linje med ligestilling og adgang til uddannelse. Det er livsnødvendigt for vores eksistens og for en fri tilværelse, som er det endelige mål for enhver demokratisk retsstat", og fortsætter ad samme tangent:

"Det er et samfundsanliggende, da det er et offentligt gode, der er grundlaget for det almene vel. At sikre fornuftig brug af vores natur og ressourcer er en fælles pligt, derunder en pligt for staten, på samme måde som pligten til at sikre frie demokratiske valg og velfungerende uafhængige domstole".

Inspireret af nabolande med grønne grundlove

Når de to topchefer slår et slag for en grøn Grundlov herhjemme, sker det med inspiration fra en række af vores nabolande, der allerede har skrevet grønne bestemmelser ind i deres forfatninger.

På deres hjemmeside fremhæver Mads Nipper og Anders Fæste da også flere af de andre lande, der har indført grønne forfatninger. Det gælder bl.a. Norge, der indførte en grøn grundlovsændring tilbage i 2014.

"De fleste lande har grønne bestemmelser i deres forfatninger. Tyskland har det. Sverige har det. Norge har det. Ja faktisk er der ca. 150 lande, som har grønne forfatninger. Men, Danmark har ingen Grøn Grundlov. Miljø, natur og klima er et grundlovs-anliggende. Derfor ønsker vi en Grøn Grundlov", skriver topcheferne på deres hjemmeside.

På tide at vi påtager os nogle pligter

Til Berlingske forklarer Mads Nipper om, hvorfor en grøn Grundlov er en god idé. Spørger man ham, er det på tide, at Danmark påtager sig nogle pligter på klimaets og miljøets vegne.

"Når jeg tænker på Grundloven, tænker jeg mest på rettigheder. Men tiden er kommet til, at vi påtager os nogle pligter. Grundloven fortæller os, at vi har ytringsfrihed og religionsfrihed, men den skal også fortælle os, at vi har pligt til at passe på miljøet", siger han til Berlingske.

"Der er jo ingen af os, hverken vi, da vi var yngre, eller vores forældre, som sagde: Lad os misbruge jorden, så vores fremtidige generationer skal bøvle med det. Måske havde vi ikke indsigten, og måske havde vi heller ikke opmærksomheden. Vi kan ikke garanterer fremtidig indsigt, men hvis vi vil, kan vi garantere opmærksomheden og den pligt og de rettigheder, vi skriver ind i Grundloven", uddyber han.


FOTO: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kilde: