KAN ATOMKRAFT REDDE KLODEN?

Selv om atomkraft er en genial løsning, så er der, som bekendt, ulemper ved kernekraft

Ursula Overgaard,

12/10/2019

Selv om atomkraft er en genial løsning, så er der, som bekendt, ulemper ved kernekraft. Historien har vist, at opbevaring af radioaktivt affald rummer potentielle farer, som er ekstremt ødelæggende. Derfor burde Danmark satse meget mere på forskning i atomkraft og tænke internationalt.

Afdelingsleder på Center for Nukleare Teknologier på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Bent Lauritzen, siger: »Forskning i kernekraft kan være med til at løse nogle af de store klimaproblemer, vi har i verden i dag. - Hvis vi skal have indflydelse på udviklingen og de tiltag, der er, for at komme væk fra fossile brændstoffer, så skal vi indgå i de internationale samarbejder, hvor det giver mening, og hvor det giver impact. Og dér er kernekraft et af de væsentlige bidrag til at reducere udledningen af CO2. - Selvom vi i Danmark måske kan nedsætte CO2-udledningen gennem vedvarende energi, nytter det ikke noget, når man ser på den samlede klimakrise. - Derfor skal vi have gang i både, biomasse, vind- solenergi, men også kernekraft. Vi skal oppritotere forskningen i energi fra atomkraftværker. - Der er en risiko for, at vi taber, den viden, vi har. Så derfor skal vi opruste i forskningen inden for området,« siger han i podcasten.

Professor Eigil Kaas, der forsker i meterologi og klimadynamik på Niels Bohr Institutet i København siger: »Kernekraft kan være et af instrumenterne, der medvirker til at mindske udslippet af CO2, men i Danmark er vi kommet langt med forskellige energiformer, og der har vi rigtig meget arbejde med at få tilpasset os de nye energisystemer, når det eksempelvis gælder lagring af energi i transportsystemer, så det bedre kan tilpasses den nye verden. - Så i første omgang, mener jeg, at det er det, vi skal satse på. Altså, den vedvarende danske energi og specielt energilagring.« 

Bent Lauritzen argumenterer, at Danmark skal være en spiller på internationalt niveau. 

»Min pointe er, at vi ikke kun skal tænke dansk, men også internationalt. Vi indgår i en europæisk energiforsyning, og vi har ikke råd til at afskrive nogle teknologier på forhånd. Vi mangler stadig de store teknologiske gennembrud, der gør, at vi kan løse klimaproblematikken. Og hvis man tænker globalt og internationalt, så er det både kernekraft og vedvarende energi, vi skal satse på,« slutter han. 

Kilder: Bent Lauritzens profil (DTU) og Eigil Kaas' profil (KU)

Kilde: