På trods af klimahysteri: Danskerne spiser mere kød end nogensinde før

Vi befinder os midt i en klimatid, hvor klimaaktivister opfordrer til kødfrie mandage og veganismen synes at vinde frem

Claes Kirkeby Theilgaard,

02/12/2019

Vi befinder os midt i en klimatid, hvor klimaaktivister opfordrer til kødfrie mandage og veganismen synes at vinde frem. Alligevel spiser vi danskerne mere kød end nogensinde før.

Det viser den årlige undersøgelse af danskernes madvaner udført af den selvejende institution Madkulturen, der er nedsat af Fødevareministeriet for at styrke madkulturen i Danmark.

I undersøgelsen indgår svar fra godt 2.100 danskere.

Tager lang tid at ændre madvaner

Ifølge undersøgelsen er det 79% af danskernes aftensmåltider, der indeholder kød. I 2016 var tallet 75% og i 2018 var det kun 73% af danskernes aftensmåltider, der indeholdt kød.

Særligt når danskerne køber takeaway, er der ofte kød på menuen. I 2016 var det 75% af takeaway-måltiderne, der indeholdt kød, mens det i 2019 er 92%.

"Det går utrolig langsomt, når vi skal ændre vore madvaner – det er en virkelig en supertanker, der skal vendes. Og det handler helt grundlæggende om vores basale færdigheder og vores madvaner, der er meget fokuseret om et traditionelt gennemsnits-sortiment uden de store afstikkere i alternative køkkener", fortæller Madkulturens direktør Judith Kyst til Politiken.

"Det betyder altså at en ganske almindelig gennemsnitsfamilie i Danmark på en ganske almindelig tirsdag aften ikke går ned og køber ind til rødbede- eller linsetatar. Der kører vi hellere på rutinen og køber det, vi plejer – med mindre vi får bragt en måltidskasse, men det er stadig så få, at det ikke rigtig batter noget", fortsætter hun.

Socialdemokratiske ministre vil have danskerne til at spise mere klimavenligt

Fødevareminister Mogens Jensen (S) er på baggrund af undersøgelsen gået sammen med klimaminister Dan Jørgensen (S) for at sætte gang i et projekt, der skal få danskerne til at spise mere klimavenligt.

De to socialdemokratiske ministre vil have Madkulturen til at udarbejde en række tips til danskerne, som kan vise vej til mere klimavenlige madvaner med mindre kød.

"Vi står som samfund foran en stor opgave, hvis vi skal i mål med vores høje klimaambitioner. Og vi kan som borgere også være en del af løsningen, eksempelvis ved at gøre vores forbrug mere klimavenligt", skriver Mogens Jensen i en skriftligt kommentar til Politiken.

Kilde: