Ny blogger på 180Grader: Sådan er udsigterne for en rigsretssag mod Trump

Søren Skafte er ny blogger på 180Grader. Han er uafhængig og uddannet cand.polit. Tidligere har han været Sekretariatschef i Statsministeriet, Ministerråd, Departementschef m.v. På 180Grader vil Søren Skafte skrive kritisk med et borgerligt, liberalt udgangspunkt om især dansk og international økonomi og politik.

I sit første indlæg analyserer Skafte den måske kommende rigsretssag mod Trump:

Når Nancy Pelosi nu er gået med til at undersøge mulighederne for at rejse en rigsretssag, er der flere grunde:

Den ene er, at med whistleblower-rapporten om præsidentens påståede utilbørlige pres på den ukrainske præsident, mener man, at der nu - i modsætning til Mueller-rapporten - foreligger en ”rygende pistol”, der faktisk kan føre til præsidentens afsættelse.

Et andet forhold er, at Nancy Pelosi har måttet høre på stærk kritik fra en række yngre, venstreorienterede Demokrater, der har ført kampagne for en rigsretssag mod Trump. Det drejer sig blandt andre om Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib og Ayanna S. Pressley, men også David Cicilline fra Rhode Island har sagt, at hvis "fakta tilsiger, at vi begynder at fjerne præsidenten, er vi forpligtet til at gøre det". Den fremtrædende demokratiske tilhænger, milliardæren Tom Steyer har også insisteret på at gå efter Donald Trump med alle midler.

Demokraterne i Repræsentanternes Hus har febrilsk overvejet alle muligheder for at indlede undersøgelser af Trumps anliggender, herunder hvordan man kunne kræve Trumps selvangivelser offentliggjort.

Der har således været et stort og voksende pres på Nancy Pelosi, og når hun nu har givet efter, kan det også skyldes, at Det Hvide Hus i forsommeren provokerede ved at rose formanden for at sige fra overfor ”radikale medlemmer” af Det Demokratiske Parti: ”En rigsretssag burde aldrig nogensinde have været på bordet”, sagde den daværende talskvinde Sarah Sanders. 

Den afgørende grund til at Demokraterne nu presser på med en Rigsretssag er, at chancen måske ikke kommer igen. Tiden nærmer sig hastigt til valget i 2020, og allerede i februar 2020 afholdes der primærvalg/caucuses i Iowa, New Hampshire, Nevada og South Carolina.

Læs artikel

2 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere