Røde støttepartier: Forbyd peberspray helt igen

Siden 1. januar i år har det været lovligt at købe peberspray til brug til selvforsvar i eget hjem. Det var den daværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti, der stod den delvise lovliggørelse af peberspray, som havde til formål at øge trygheden i hjemmet. Men står det til de røde støttepartier Radikale Venstre, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti, skal peberspray nu forbydes helt igen.

Den udmelding kommer på baggrund af tal, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

1500 sager om ulovlig brug - ingen om brug til selvforsvar i hjemmet

Siden 1. januar er der blevet begået 113 hjemmerøverier, og ikke i ét eneste af disse har ofrene anvendt peberspray til at forsvare sig med. I samme periode har der derimod været omkring 1500 sager om ulovlig brug, besiddelse eller indførelse af peberspray.

Politiet fører ikke nogen egentlig statistik med peberspray, og derfor er tallene behæftet med en del usikkerhed. Politiforbundet bekræfter dog, at betjente i hele landet har mødt flere pebersprays i forbindelse med deres arbejde siden 1. januar, hvor den delvise lovliggørelse trådte i kraft.

Desuden har der været sager, hvor peberspray er blevet anvendt som angrebsvåben af blandt andet tyve.

Røde støttepartier vil have fuldstændigt forbud igen

Det får nu et samlet kor af røde støttepartier til at opfordre den socialdemokratiske justitsminister Nick Hækkerup til helt at forbyde pebersprays igen. 

Radikale Venstre, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti stemte alle imod den lov, der lovliggjorde peberspray til brug i hjemmet - og deres holdning til sagen har ikke ændret sig siden da.

"Det er dybt, dybt bekymrende, at flere er i besiddelse af en peberspray, og at den bliver brugt som et angrebsvåben. Det var vi rigtig mange, der advarede mod", siger Radikale Venstres retsordfører Kristian Hegaard til DR Nyheder.

"Der er ingen tvivl om, at de kriminelle godt ved, hvordan de skal skaffe det. Men der er heller ingen tvivl om, at jo flere pebersprays, der er i omløb, jo større er risikoen for, at de bliver brugt til kriminalitet", siger SF's retsordfører Karina Lorentzen.

Enhedslistens retsordfører Rosa Lund er med egne ord ked af, at hun fik ret i, at pebersprayen ville blive anvendt af kriminelle. Ifølge hende skaber den ikke tryghed for lovlydige borgere i deres hjem - snarere tværtimod.

"Det er selvfølgelig rigtig vigtigt, at man føler sig tryg i sit eget hjem. Og hvis der sidder nogen derude og er bange for at blive røvet derhjemme, så må de jo nærmest blive mere bange, efter pebersprayen er blevet lovliggjort. For tallene viser jo, at det er de kriminelle, der bruger den", siger hun til DR.

Justitsminister Nick Hækkerup vil ikke foreløbigt tilslutte sig idéen om at genindføre forbuddet mod peberspray, selvom Socialdemokratiet også stemte imod den delvise lovliggørelse. Dog lover han en evaluering til nytår.

"Jeg har bedt om, at vi evaluerer loven, når den har været i værk i et år – det vil sige til nytår – og derefter tager stilling til, om den skal opretholdes eller ændres", siger han til DR.

1 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere