47.000 ubehandlede straffesager samler støv hos Anklagemyndigheden

Politiet og retssystemet er presset på ressourcerne i øjeblikket

Claes Theilgaard,

17/09/2019

Politiet og retssystemet er presset på ressourcerne i øjeblikket. Dette har allerede fået alvorlige konsekvenser, og på trods af politisk fokus på at nedbringe sagsbehandlingstiden ved straffesager, tager det nu fire gange så lang tid for en straffesag at blive behandlet som for tre år siden.

Berlingske har fået en aktindsigt fra Anklagemyndigheden, og denne viser, at der ligger over 47.000 ubehandlede sager, der er over 180 dage gamle, og samler støv. I disse sager er der endnu ikke taget stilling til, hvorvidt der skal rejses tiltale. 

Det kan få konsekvenser for sagernes udfald, når de på den måde ligger og samler støv så længe, som det er tilfældet. Når sagen endelig kommer for retten, kan vidner f.eks. have glemt deres førstehåndsoplevelser og dermed kan det blive sværere at løfte den afgørende bevisbyrde.


Fra Berlingske:

En aktindsigt fra anklagemyndigheden viser, at der i gennemsnit går 190 dage fra en person bliver sigtet i en sag, til anklagemyndigheden beslutter, om der skal rejses tiltale. I 2009 var tallet 174 dage.

Ser man specifikt på antallet af straffesager, som er ældre end 180 dage, og hvor der endnu ikke er taget stilling til, om der overhovedet skal rejses tiltale, er der sket en eksplosiv udvikling. I 2016 havde anklagemyndigheden 11.394 af den slags sager liggende. I dag er beholdningen vokset til 47.390 sager.

Udviklingen skal ses i lyset af, at der de seneste år har været stort politisk fokus på, at straffesager skal behandles hurtigere. Justitsministeriet kom eksempelvis i januar 2018 med otte initiativer, der skulle sænke sagsbehandlingstiderne. Det er også politisk besluttet, at anklagemyndigheden skal behandle sager om våben, vold og voldtægt på 30 dage. Sagsbehandlingstiden ér faldet for vold- og våbensager, men man er stadig alenlangt fra målet. Voldtægtssager optræder ikke som en særskilt kategori i Berlingskes opgørelse.