Kommunal fejl: Får penge for spøgelsesborgere

En række kommuner har haft fejl i deres CPR-registre og har derfor registreret borgere, der slet ikke boede i kommunen

Claes Kirkeby Theilgaard,

14/11/2019

En række kommuner har haft fejl i deres CPR-registre og har derfor registreret borgere, der slet ikke boede i kommunen. Og spøgelsesborgerne har givet kommunerne ekstra penge i kassen, viser en særopgørelse fra Danmarks Statistik til DR.

I tredje kvartal i år, da kommunerne ryddede op i deres CPR-registre, fandt man 3.351 personer, som slet ikke havde boet i kommunerne i mere end et år. I stedet var de rejst til udlandet, men fordi kommunerne ikke havde haft styr på deres registre, kunne de stadig indkassere penge for disse spøgelsesborgere via udligningssystemet, der omfordeler penge fra rige mellem mere fattige kommuner.

Hele 842 personer havde ikke været i Danmark i mere end fem år, før de blev opdaget ved gennemgangen.

Spøgelsesborgere er en guldgrube

Ifølge loven er det nemlig folks eget ansvar at informere kommunen om, at de rejser. Hvis man glemmer at oplyse det, skal kommunerne selv opdage det. Og som det nu viser sig, er kommunen ikke altid god til den opgave.

2.411 af de 3.351 spøgelsesborgere, som kommunerne fandt ved deres gennemgang, blev ved en fejl talt med i regnestykket for udligning. Borgerne blev talt med i folketalsopgørelsen 1. januar 2018, og derfor har kommunerne kunne hente penge hjem for borgerne, der ikke boede hos dem længere.

F.eks. fandt Københavns Kommune 814 spøgelsesborgere, og en gennemregning fra DR, som Københavns Kommune vurderer til at være korrekt, viser at disse borgere har givet kommunen 15 millioner kroner mere mellem hænderne.

Dog kan kommunen også have fået penge for andet end udligning, så summen kan være endnu højere.

Ikke af ond vilje

Thomas Jakobsen, der er direktør i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune understreger, at man ikke har begået fejlen af ond vilje. Der er derimod tale om en ærlig, men ærgerlig, fejl.

"Vi går op i en korrekt sagsbehandling. Kommunen er udelukkende interesseret i at sikre, at folk bor de rigtige steder", fortæler han til DR.

Han fortæller desuden, at det kun sjældent sker, at borgere rejser væk fra kommunen uden at blive opdaget.

Kritik fra minister og lektor

Ekstern lektor på CBS Lise Lyck, kritiserer kommunernes håndtering af sagen.

"Det betyder jo, at man ikke kan have tillid til udligningssystemet, fordi så mange udligninger foregår på grundlag af oplysninger i CPR. Dermed er det jo med til at skabe en mistillid mellem kommuner og til det samlede udligningssystem", siger hun til DR.

"For hvem ved, om alle kommuner har været særligt grundige i det her?", spørger hun.

Også social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er utilfreds med kommunernes håndtering.

"Det er jo helt uacceptablet, at der ikke er styr på det", udtaler ministeren til DR.

Kilde: