Nye oplysninger om Somalia kan sætte en stopper for hjemsendelser

En ny afgørelse fra Flygtningenævnet kan sætte en stopper for hjemsendelser af folk til Somalia og hive tæppet væk under hele den tidligere regerin...

Claes Theilgaard,

24/09/2019

En ny afgørelse fra Flygtningenævnet kan sætte en stopper for hjemsendelser af folk til Somalia og hive tæppet væk under hele den tidligere regerings hjemsendelsespolitik. FN's sikkerhedsråd er nu begyndt på at vurdere sikkerhedssituationen i enkelte områder i bl.a. Somalia i stedet for at se på landet samlet. Alt efter, hvordan særligt én sag, der involverer den 27-årige somaliske flygtning Mukhtar Mohamed Ibrahim, falder ud, kan det betyde store ændringer i den danske udlændingepolitik.

Sagen sætter ifølge eksperter spørgsmålstegn ved hele grundlaget for den tidligere regerings hjemsendelsespolitik og har potentiale til at trække tæppet væk under en vigtig hjørnesten i statsminister Mette Frederiksens politik på udlændingeområdet, som skal sikre, at flygtninge kun er midlertidigt i Danmark.

»Det her kan betyde, at en stribe sager skal gå om, og at flygtninge fra store dele af Somalia ikke kan hjemsendes. Potentielt kan det endda betyde, at vi må hente nogle tilbage, som allerede er udvist,« siger udlændingeadvokat Tobias Grotkjær Elmstrøm, der har ført sagen ved nævnet.


Den drejer sig om hjemsendelsen af den 27-årige somaliske flygtning Mukhtar Mohamed Ibrahim, der i 2018 fik inddraget sin opholdstilladelse i Danmark, da Udlændingestyrelsen vurderede, han kunne hjemsendes ... nu fjerner helt nye vurderinger fra FNs sikkerhedsråd 15. august og de tyske myndigheder 26. august potentielt hele fundamentet for de danske myndigheders beslutning om at udvise somaliere. I stedet for at vurdere sikkerhedssituationen i hele landet samlet er rapporten og notaterne dykket ned i specifikke områder af landet.

Det gælder blandt andet byen Qorooley i det sydlige Somalia, hvor Mukhtar Mohamed Ibrahim er fra.

Således har Flygtningenævnet altså ikke taget hensyn til, om han personligt risikerer overgreb ved hjemsendelse, men derimod vurderet, at den generelle situation i det område, han skulle hjemsendes til, kan være for usikker.

Når Udlændingestyrelsen har taget stilling, og hvis den vurderer, at han fortsat skal udvises, kan han klage til nævnet igen.