Husk dit rentefradrag – det betaler sig

Ikke angivet Ikke angivet,

25/01/2019

Når man som dansk statsborger står i den situation, at man måske er nødsaget til at erhverve sig et lån i den ene eller den anden forstand, skal man nogle gange holde tungen lige i munden, når man beregner og vurderer, hvor meget et givent lån reelt koster i kroner og øre. For desværre glemmer rigtig mange, at der faktisk er penge at spare på skatteregningen, når man samtidig tilbagebetaler lån i form af afdrag og renter. I artiklen her kigger vi ind i, hvordan man som borger og låntager skal gennemskue den skattemæssige besparelse på lån af forskellige typer – og med den beregning in mente har større indsigt i, hvilke omkostninger der reelt set er forbundet med et lån. Læs med videre og få indblik i, hvorvidt du faktisk er berettiget til et rentefradrag.

Sådan fungerer et rentefradrag

Det første skridt på vejen hen imod en større indsigt i sine fradragsmuligheder er, at man får indblik i, hvordan et rentefradrag helt konkret fungerer. For selvom man måske er klar over, man muligvis er berettiget til et rentefradrag, er der langt fra denne konklusion til, at man faktisk ved, hvilken betydning dette har på sin økonomi. Helt overordnet fungerer et rentefradrag således, at man på baggrund af sin renteindbetaling kan fradrage en del af denne i sin skattebetaling. Har man derfor et rentefradrag på 10.000 kr., vil man kunne trække dette beløb fra i sin skatteindbetaling, når man indberetter og regulerer sin selvangivelse og betaler indkomstskat.

Der er ingen grænser for, hvilke lån du kan få rentefradrag for, og du kan således få fradrag, uanset om du har et lån i forbindelse med bolig eller forbrugslån såsom et fra Lånemäklaren.se.

Rentefradragets størrelse

I dag er rentefradraget overordnet set delt op i to kategorier: ”lån under 50.000 kr.” og ”lån over 50.000 kr.”. Og forskellen i den henseende ligger i, at man får forskellige fradragssatser for renter på lån, der beløbsmæssigt ligger i en af disse to kategorier. Har du et lån på under 50.000 kr., vil du være berettiget til at få hele 33,6% i fradrag på din renteindbetaling. Har du derimod et lån lydende på mere end 50.000 kr., vil rentefradraget være 27,6%.

Denne differentiering har størst betydning i relation til forbrugslån, der i de fleste tilfælde vil være ligge i grænseområdet.

Et konkret eksempel kunne være et mikrolån, hvor man i forbindelse hermed har fået finansieret et beløb på 100.000 kr. gennem et godkendt pengeinstitut. I den forbindelse vil man for rentebetaling af de første 50.000 kr. kunne fratrække hele 33,6% i forbindelse med sin skattebetaling, mens man for renteindbetaling for de resterende 50.000 kr., alene vil kunne få et rentefradrag på 27,6%. Fradragssatsen beregnes selv at SKAT, men du kan med fordel som selv efterregne for at se, hvilken beløbsmæssig ”besparelse” rentefradraget giver dig. For selvom det måske virker en smule uhåndgribeligt, kan der faktisk være tale om relativt store fradragssatser rent beløbsmæssigt – og på den måde har du egentlig flere penge mellem hænderne i relation til dit privatbudget.

Kilde: