Venstre raser mod Socialdemokratiets kammerateri - men de har selv gjort præcis det samme

I den seneste tid har Venstre drevet klapjagt på Socialdemokraterne for deres kammerateri og politiske ansættelser af pressechefer i ministerierne

Claes Kirkeby Theilgaard,

02/12/2019

I den seneste tid har Venstre drevet klapjagt på Socialdemokraterne for deres kammerateri og politiske ansættelser af pressechefer i ministerierne. Pressecheferne, der burde være politisk neutrale embedsmænd, har i syv ud af ni tilfælde tætte bånd til Socialdemokratiet. Men nu viser det sig, at Venstre selv har gjort præcis det samme, da de havde magten under Lars Løkke Rasmussen.

Det skriver Berlingske.

Til spørgetimen med den socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen for nyligt angreb Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen ellers Socialdemokratiet i hårde vendinger. Her fremførte han, at det ikke kunne være tilfældigt, at syv ud af ni ansatte havde tætte bånd til Socialdemokratiet.

"Det her handler ikke om den enkelte post i de enkelte ministerier. Det her handler om den systematik i ansættelsen af medarbejdere, som helt åbenlyst ikke er neutrale, men som er partipolitiske", sagde Ellemann i folketingssalen.

Syv ud af 12 ansatte havde tætte bånd til Venstre

Tager man et kig på Venstres seneste periode i Statsministeriet, kan deres kritik af den socialdemokratiske regering dog virke en smule hyklerisk.

Da Venstre tilbage i 2015 kom til magten som en etpartiregering ansatte man også en række gode partikammerater som påstået neutrale embedsmænd i ministerierne.

Blot fire måneder efter regeringsdannelsen i 2015 havde Venstre således ansat 12 nye personer i ministeriernes pressetjenester, og af disse havde hele syv tætte bånd til Venstre. Tre af de nyansatte gik endda direkte fra et job i Venstre til et job som neutrale embedsmænd, mens to andre arbejdede for Venstre under den netop overståede valgkamp.

Ti måneder efter valget blev endnu en person overflyttet direkte fra et job i Venstre til en neutral post i et ministerium.

Dybt problematisk - men svært at føre bevist for, at det er ulovligt

Forskningschef i statskundskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch fortæller til Berlingske, at Venstres ansættelser i hvert fald potentielt set er "dybt problematiske". Dog fortæller han endvidere, at det er svært at føre bevis for, om der er tale om egentligt politiske ansættelser. I givet fald ville det være et brud på loven.

"Men det er klart, at det ligner politiske ansættelser, og i givet fald er det jo dybt bekymrende, for det undergraver grundbetingelsen i vores demokrati om, at der ikke foregår politiske ansættelser. Det ville være klart ulovligt, og det skal vi være meget på vagt over for", siger Roger Buch.

Han understreger, at det principielt set er det samme, uanset om det er en pressechef eller en menig medarbejder med tætte politiske bånd, selvom en chefansættelse er mere alvorlig.

V-ordfører: Det er useriøst

Sophie Løhde, politisk ordfører for Venstre, er en af dem, der for alvor har raset mod Socialdemokratiets kammerateri. Og hun er langtfra enig med Roger Buchs vurdering.

Ifølge hende kan Socialdemokratiets ansættelser slet ikke sammenlignes med Venstres.

"Jeg ved godt, at socialdemokraternes propagandamedie, Pio, har lavet en liste med nogle navne for nogle år siden, men også dengang var der ikke nogen, der tog det alvorligt, for det er decideret useriøst at påstå, at der er nogen form for sammenligning. Ikke en med et gran af kendskab til centraladministrationen i Danmark vil sige, at de to eksempler er sammenlignelige – det er useriøst", siger hun til Berlingske.


FOTO: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Kilde: