Kontrast-ideologen Hans Hertel til angreb på konservatismen

Anmelder ved Politiken, Hans Hertel, har i avisens spalter angrebet Årsskriftet Critique og forlaget Munch & Lorenzen for at have genudgivet en gam...

Forlaget Munch & Lorenzen,

02/06/2016

Anmelder ved Politiken, Hans Hertel, har i avisens spalter angrebet Årsskriftet Critique og forlaget Munch & Lorenzen for at have genudgivet en gammel bog om den kontroversielle konservative litterat Harald Nielsen, der debuterede i 1904 med en skarp kritik af åndsradikalismen, i løbet af 1930'erne udviklede sig til rabiat antisemit.

Hans Hertel har i den forbindelse anklaget forlaget for at ville dyrke Harald Nielsen som en konservativ helt og vende det blinde øje til hans antisemitisme.

På Årsskriftet Critiques side svarer den ansvarlige redaktør Christian Skov på Hertels angreb:

Hertels anmeldelse og duplik afslører sig da som tendentiøs. Hertel fremstår som den skråsikre dommer, der på forhånd har besluttet, at den anklagede, dvs. os, i hvert fald skal kendes skyldig i et eller andet. Kan det ikke blive for at advokere for Harald Nielsen, må det blive noget andet. Derfor glider Hertel i løbet af sit svar over i det absurde synspunkt, at forlaget Munch & Lorenzen på en eller anden vis skal stå til regnskab for – eller afgive forklaring på vegne af – den samlede danske nationalkonservatisme, ligesom denne nationalkonservatisme skal stå til regnskab for den ældre Harald Nielsens bitre jødehad.


Det hele er ifølge Hertel en tilståelsessag, for når vi hævder Nielsen historiske betydning for moderne nationalkonservatisme, medgiver vi samtidig, at moderne nationalkonservatisme er bestemt af den røde tråd fra Nielsen, i form af en kontrast-nationalisme, der hos Hertel forbindes til antisemitisme; og fordi vi, ifølge Hertel, er nykonservative, og fordi nykonservatismen, ifølge Hertel, er nationalkonservatisme, så må vi alligevel stå til ansvar for Harald Nielsens antisemitisme.

Her er der kun et at sige: Vi vil ikke gå ind i en debat mellem Hans Hertel og den dansk nationalkonservatisme. Hvis Hertel vil bekæmpe nationalkonservatismen, står det ham frit for. Han kunne jo begynde med at dokumentere sin påstand om, at Harald Nielsens jødehad genfindes hos moderne nationalkonservative. Men det er ikke en debat, som Munch & Lorenzen spiller en rolle i. Vi har ikke tænkt os at agere stand-in for Hertels ideologiske fjendebillede.


Vores udgangspunkt er konservativt i bred forstand, men vi er ikke et snævert nationalkonservativt foretagende. Vi er ikke et ideologisk forlag, men et forlag, der arbejder på baggrund af en vision, der har sin udspring i grundanskuelse. Vi er ikke et forlag, er vil prædike konservatisme, men et forlag, der har gjort konservatismens idéhistorie til en af vores nicher. Vores mål er at udgive gode bøger med relevans for en kritisk borgerlig offentlighed. Så simpelt er det i virkeligheden.