Er Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti to sider af samme mønt?

Jesper Steenstrup Vogelius,

01/04/2020

Der opstår tit tvivl om, hvor meget Liberal Alliance adskiller sig fra Det Konservative Folkeparti, og sommetider kan forskellen også være at svær at få øje på. Hvorfor? 

Da Liberal Alliance kom til, så kunne det synes nærliggende at få de interne politiske uenigheder med Konservative på plads, men da de begge havde en fælles ”fjende” i Socialdemokratiet, måtte de lægge det på hylden, og kæmpe side om side. På trods af at det langt fra altid er tilfældet. 

For ak, de er jo enige om at skatten skal ned, de er enige om at staten er for stor, stram udlændingepolitik mv., men det lader dog til, at man sommetider glemmer, at liberalisme og konservatisme langt fra er søster-ideologier, men i virkeligheden relativt langt fra hinanden.

Liberalisme som ideologi, indeholder mange mindre ideologier, såsom, klassisk liberalisme, socialliberalisme, neoliberalisme, ordoliberalisme, paleoliberalisme, sågar konservativ liberalisme osv. 

Men når vi taler om liberalisme i en dansk kontekst, så er det første der typisk vil poppe op i folks hoveder ’frihed’, eller retten til at handle som man vil. Liberalisme er en politisk og moralsk filosofi. Liberalisme er en tro på at friheden fordrer fremskridt, og frygten for fremskridt og innovation, findes ikke hos liberale. 

Liberale tror på, at mennesker er rationelle nok til at træffe de valg der er bedst for dem selv, og de tror ikke på, at en stat ved bedst. Liberale er ikke imod en stat. 

Det er vigtigt at understrege, men samtidig er der også stor uenighed blandt liberale om hvor stor staten skal være, og hvilke opgaver den skal varetage. Den private og personlige ejendomsret er med alle steder, og i Danmark lader det til, vil jeg vove og påstå, at retten til gratis uddannelse, retten til pension og skattebetalte sundhedstilbud, også står på listen. 

Derudover har liberale åbne arme for ethvert initiativ, enhver ide, og ethvert menneske. Altså er liberalisme en tro på, at mennesket bør ”sættes fri” og ikke underlægges tvang, påbud og regler, men frihed, handlekraft og tillid. 

Jeg kunne gentage mig selv i nogle små vendinger fra noget af det ovenstående, men det vil jeg prøve at undlade, da forskellen mellem liberalisme og konservatisme er vigtig at italesætte. Dog er det vigtigt at pointere at konservatisme, ligesom liberalisme, indeholder mange mindre ideologier i sig, som derfor igen vil skabe uenighed om forskellige konkrete emner. Konservatisme er troen på en stærk stat. Ikke en, der pålægger borgerne meget tvang, men en der beskytter dem, og sikrer dem de tilbud, som de har brug for. 

Konservatisme er en politisk og social filosofi. Konservatister tror på at traditionerne skaber fællesskabet, og at vi skal have et samfundshierarki (dvs. Gud, monark og politikere og nedad) og en stærk autoritet. Der er uenighed om dette, men konservatisme er som regel ikke direkte modstandere af innovation og modernitet, men søger i stedet tilbage til en tid, hvor ”det var som i gamle dage”.

Konservative er også som udgangspunkt nationalister, hvor overbevisningen er, at Danmarks problemer er Danmarks, og at Danmark er for danskere. Hvor nogle liberale, (såsom Friedrich Hayek og Milton Friedman) er internationalister, og omfavner kulturelle forskelle og multikulturalisme. Konservative tøver med nye tiltag, såsom; ægteskab med samme køn, nye teknologiske fremskridt, multikulturalisme osv. og har desværre, været modstandere af valgretten til kvinder, fattige og farvede, fri abort osv. Dog var de også modstanden til revolutioner, hvilket må siges nu, var en af de bedre ting at være modstandere af, da disse viste sig at være voldelige. 

Virker det ikke til at de to hovedideologier, liberalisme og konservatisme er ganske forskellige? Jo, det vil jeg mene.

Men alligevel står de på samme side. Hvordan kan det være? Jo, som jeg skrev i indledningen, så lader det til at de to ideologier i en dansk kontekst, har samme fjende. Men forestil dig at vi havde et folketing, hvor Liberal Alliance eksempelvis havde 90 mandater, og Det Konservative Folkeparti havde 89, så kan jeg love dig for, at den politiske krig ville være langt større, end den er mellem rød blok og blå blok. 

Man kunne forestille sig, at de to partier ville være enige i nogle økonomiske tiltag. De ville kunne enes om at statsreguleringer på industrien er fy-fy og at personskatterne skulle ned. Hvor langt ned personskatterne skal, er der som tidligere nævnt stor uenighed om, for hvor mange opgaver skal staten varetage? Konservative ville dog have en vis beskyttelsesfølelse overfor de lokale købmænd i detailbranchen, da man vil beskytte dem mod konkurrence, og især der, vil de liberale være stærkt imod. 

Så er der socialpolitik, klimapolitik, udlændingepolitik, erhvervspolitik, kulturpolitik, og … ja, hvor mange politiske områder findes der? 

Jeg kan godt forstå, at man i dag kan mene, at LA og K er to sider af samme mønt. Det skyldes den politiske situation og Folketingets sammensætning. Men fik partierne lov til at udfolde sig helt indenfor deres respektive ideologier, så ville forskellene slet ikke være til at misse.