Det hedder ikke en "corona-patient"

Jacob Rosenberg,

09/06/2020

I medier og i daglig tale hører man tit ordet ”corona-patient”, men det er altså helt galt. Det hedder ”patient med corona-infektion”. En person kan ikke være en diagnose - det er en person med en diagnose. Denne form for stigmatisering er meget udbredt, og vi må sammen gøre en indsats for at stoppe det.

Jeg var i en årrække redaktør for Ugeskrift for Læger og lærte på et redaktør-kursus, at man ikke måtte sige ”diabetiker” eller ”cancerpatient”, men i stedet skal man sige ”patient med diabetes” eller ”patient med cancer”. Hvis jeg får en kræftsygdom, vil jeg helst undgå at blive omtalt som kræftpatient.

Man kan i stedet sige, at jeg har en kræftsygdom for netop at signalere, at sygdommen er en slags ”add-on” til et helt menneske, og derved ikke er det altoverskyggende vigtigste hos en person. Dette lærer vi ikke på lægestudiet, og den forkerte terminologi er desværre meget udbredt i vores samfund.

Hvis vi siger ”diabetiker”, så signalerer vi, at denne persons vigtigste karakteristika er vedkommendes sygdom, og derved nedtoner vi alle de skønne og komplekse ting, som kendetegner dette menneske, og som ikke har noget med sygdommen at gøre.

Jeg kæmper virkelig, når jeg hører nogen sige ”diabetiker”. Det er altså ikke korrekt at kalde nogen ved en sygdom eller lidelse. Vi siger ikke ”paraplegiker”, vi siger en ”person med paraplegi”. Vi siger ikke ”Parkinson-patient”, vi skal sige en ”person med Parkinsons sygdom”. Det er den rigtige ting at gøre. Det viser empati. Det viser, at vi ser en person først, foran sygdommen eller lidelsen. 

Nogle gange, når jeg har sagt dette til en person, der kalder en anden diabetiker, hører jeg ”Men det er det, han/hun kalder sig selv.” Bevares, man vælger selv, hvad man vil kalde sig, men det betyder ikke, at det er acceptabelt for andre at antage, at det er i orden.

En hurtig søgning på ”diabetiker” viser, at det desværre bruges udbredt af nyhedsmedier, foreninger og hjemmesider med fagligt indhold. Og alle nyhedsudsendelserne i øjeblikket taler om ”corona-patienter”. Det er altså ikke i orden.

Det kan måske synes som en bagatel, men hvis du synes, det er så småt og ligegyldigt, så er det jo ret nemt at lave om.