Det er overregulering - ikke kapitalfonde - som presser boligmarkedet

Carl Andersen,

05/11/2019

Danmarks Radio har netop kørt en dokumentar under navnet: "De riges by". Dokumentaren belyser hvordan kapitalfonde som fx Blackstone opkøber gamle lejligheder og boligblokke, totalrenoverer dem og herefter fastsætter en husleje efter udbud og efterspørgsel - også kaldet markedsleje - hvilket til tider er markant højere end den tidligere udbudte pris som har været kraftigt reduceret grundet den forældede huslejeregulering fra 2. verdenskrig.

Nogle ser det som et problem, at kapitalfonde som Blackstone sætter lejlighederne i for god stand, således huslejen bliver så høj, at "normale indkomster" ikke længere har råd til at bosætte sig i dem.

Det er selvfølgelig helt validt at ønske boliger af en lavere kvalitet, med dertil lavere leje, for at sikre en diversitet i fx. København. Jeg er bare ikke overbevist om at det er kapitalfonde som er kernen i problemet.

Jeg står på, at det er et lige så stort problem, at visse folk i dag er bosat i en 100 m2 lejlighed på 5. sal i Nyhavn for en pris på 6.500 kr. grundet huslejeregulering. Det er en kunstig lav pris ift. hvad de lokationer reelt er værd, og sender nogle helt forkerte prissignaler til markedet.

I stedet for at skælde ud på investorer som skaffer renoverede lejligheder, og gode skatteborgere til byen, så burde man rette fokus på at øge udbuddet af boliger. Der er jo en efterspørgsel på "betalelige boliger" for "almindelige mennesker". De boliger er bare ikke nødvendigvis i København K, Teglholmen, Nordhavn eller centrum af Frederiksberg.

For der er et pres på Hovedstaden. Et pres som gør, at politikerne må vågne op og løsne op for den stramme regulering som er af vores boligmarked. Der er i den grad brug for en liberalisering for at genskabe forholdet mellem udbud og efterspørgsel, og hermed sikre boliger til alle.

Det skal være lettere at bygge i Hovedstaden. Helt konkret skal der være færre begrænsende krav som presser prisen i vejret. Langt bedre mulighed for at bygge i højden. En styrket infrastruktur til Københavns omegn, Nordsjælland og resten af Sjælland så afstanden - målt i minutter - reduceres. Det klinger hult når lokalpolitikere i Albertslund - hvor jeg er bosat - ønsker flere og billigere boliger, imens de samtidig modarbejder etablering af et nyt privat boligbyggeri på en tom grund ved stationen. De insisterede på, at den ikke måtte blive for høj: ”for sådan skal det bare ikke være”.

Folk vil gerne bo i byen - men det er ikke en menneskeret at bo de mest eksklusive steder for en slik. Dog kan vi sætte nogle rammer som gør, at det blive lettere for flere at bosætte sig i og omkring de store byer. Lad os fokusere på det, frem for at slå på udenlandske kapitalfonde.