Globalt gak i Akademikernes A-kasse

Verden på hovedet v/ Ulla Kokfelt

Okt 01, 2019

0

Globalt gak i Akademikernes A-kasse

Akademikernes A-kasse (AKA) er med 250.000 medlemmer Danmarks største a-kasse for akademikere. AKA rummer 21 medlemsorganisationer, herunder IDA, DJØF og Lægeforeningen. Disse er alle repræsenteret i a-kassens repræsentantskab, der er AKA´s øverste myndighed. 

AKA afholdt for nylig en afstemning på Facebook om hvem der skulle modtage ”kandidatprisen” på 10.000 kr - og æren, naturligvis. Prisen skulle gå ”til en person, som har gjort årene på studiet bedre – en som har styr på det faglige, det sociale, og som sandsynligvis går en spændende karriere i møde.” Fire kandidater blev indstillet og afstemningen startede. Denne foregik således, at alle i hele den store vide verden kunne stemme på sin foretrukne kandidat med en kandidat-specifikt "like" under et opslag på Facebook. 

Her efterfølgende kan ligeledes enhver gå ind på AKA´s Facebook-side og få et indtryk af hvem der har stemt på hvilken kandidat. Og et kig på afstemningen åbenbarer hurtigt hvorfor de to kandidater med anden etnisk baggrund fik så mange gange flere stemmer end de to etnisk danske kandidater. De to stemmeslugere fik nemlig talrige "globale" stemmer fra lande som Iran, Irak, Bangladesh, Indien, Tyrkiet, Mali, Australien, Sydafrika, Hong Kong og Sverige. 

Kommentatorsporet under afstemningen er med til at belyse en del af historien: Undervejs begyndte kandidaten Assela, der har kazakstanske rødder, at få rigtig mange stemmer fra profiler i blandt andet Indien. Det fik en imam her i Danmark til at kritisere afstemningen i skarpe vendinger, gå i brechen for kandidaten Hassan, og dele afstemningen hele vejen til Australien i gruppen ”Shia´s in Australia”, der tæller over 23.000 medlemmer. Alt sammen uden at være i strid med AKA´s regler og afgrænsning for afstemningen – for der var åbenbart ingen.

De to etnisk danske kandidater Rasmus og Julie, som nok har et noget mindre globalt og noget mere lokalt præget netværk, blev ikke overraskende helt koblet af i dét kapløb. Konkurrencen om globale stemmer, stod mellem Hassan og Assela, hvis stemmetal tog en himmelflugt. Hassan vandt til sidst, og AKA skrev en fin artikel på hjemmesiden, hvor Hassan på spørgsmålet om hvorfor netop han blev den heldige vinder, svarede: ”Jeg tror, jeg vinder, fordi jeg har været fagligt synlig i det akademiske felt med et stort fokus på børneområdet.” 

Se, dét er i lyset af ovenstående historie et svar så kreativt, at det næsten er en pris mere værd.

Set udefra er det beskæmmende og pinligt at iagttage, at en medlemsorganisation for så mange veluddannede danskere kan agere så åbenlyst tåbeligt. Én ting er at begå fejl – det gør alle. Måske havde man hos AKA end ikke i sin vildeste fantasi kunnet forestille sig, at en afstemning i deres forening kunne stikke af på den måde, som det skete. Men når man hos AKA efterfølgende ikke har valgt at råde bod og rette fejlen, er det helt galt. 

Véd AKA´s medlemmer mon, at afstemningen ikke blev forbeholdt foreningens 250.000 medlemmer og/eller et dommerpanel, og at de indirekte er blevet taget til indtægt for tildelingen af en stor cadeau i form af denne famøse kandidat-pris på et åbenlyst tosset grundlag? Og hvis medlemmerne ved det - mon ikke en del så er begyndt at kigge sig om efter grønne græsgange? Det ville da i hvert fald ikke være en synderligt overraskende reaktion.

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere