En værdig afsked med livet er en liberal rettighed man ikke har i Danmark

Sundhedspolitikeren v/ Christine Dal

Okt 22, 2019

0

En værdig afsked med livet er en liberal rettighed man ikke har i Danmark

Som sygeplejerske er det mit job at lindre i den sidste tid når patienten står over for afskeden med livet. Vi kan give smertestillende og beroligende medicin og kun afvente det uundgåelige. Jeg har ofte oplevet patienter og pårørende, der har spurgt ind til mulighederne for at bringe en hurtigere og selvvalgt afsked med livet. De er altid blot blevet vejledt i vores pallierende (lindrende) indsats og har alle skuffet måtte erkende at trods et stærkt ønske om at ville gøre det anderledes, er det ikke en rettighed og mulighed i Danmark. 

Jeg forstår godt de af mine sundhedsfaglige kollegaer der er tilbageholdende omkring aktiv dødshjælp. Der er mange bekymringer, der skal tages alvorligt inden man kan udrulle en etisk forsvarlig plan for rettigheden til at vælge sit liv fra, hvis man er uhelbredeligt syg. Men omvendt har man som patient jo netop rettigheden til at vælge behandling til og fra, også selvom det i sidste ende fremskynder afskeden med livet.  

Vi har gennem flere år hørt om danskere, der tager til Schweiz for at få hjælpen under ordnede forhold. Vi har hørt fortællingerne om patienter der uværdigt stopper med at indtage mad og drikke i forsøget på at kontrollere afskeden. Og vi har Danmarks befolkning med os, her mener 72% (YouGov 2017) at Danmark bør afskaffe forbuddet mod aktiv dødshjælp. Konklusionen bør være soleklar, rettigheden til dit eget liv og retten til at tage afsked med det på en værdig måde, bør også være muligt for danskerne. 

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere