Veganismen vil vinde

Roysignaler v/ Stefan Roy Frederiksen

Sept 10, 2019

0

Veganismen vil vinde

Prisen på kød skal stige og der skal produceres flere veganske produkter. Det bør alle liberale være enige i.

“Lad falde, hvad ikke kan stå.” Sådan er ordsproget, opfattelsen og rettesnoren blandt liberale. I min forståelse af liberalismen, bør der ytres modstand mod statslig erhvervsstøtte, direkte og indirekte, da det skævvrider markedet. I denne kategori er landbrugsstøtten der subsidierer landbruget og herunder kød- og mejeriproduktionen.

Når jeg eventyrlystent på indkøb går, er min oplevelse at mængden af veganske produkter spirer frem. Overraskelsen af nye produkter eller varianter af eksisterende produkter – uden animalske ingredienser – giver en følelse af begejstring og underbygger min tiltro til markedet.

Desværre er de veganske produkter blot en marginal del af supermarkedernes udvalg. Der er endnu blot én reol med veganske produkter, blandt de mange kødfyldte kølediske og hylder på rad og række. Tilgængeligheden af alternativer til animalske produkter er essentiel for en standardisering og normalisering af veganisme.

Veganismens succes vil blive afgjort af, ét, en stigning af forbrugernes efterspørgsel og, to, virksomheders muligheder for at øge udbuddet, variationen og tilgængeligheden af veganske produkter.

Ved at fjerne den statslige støtte, vil prisen på blandt andet kød og mælk blive tilpasset produktionsomkostningerne og dermed blive dyrere for forbrugeren. Prisen på produkter med animalsk indhold vil koste mere relativt set målt mod veganske produkter. Det vil give en stigning i efterspørgslen for billigere alternativer til blandt andet kød og mælk. Dette er gødning for tilgængeligheden af veganske produkter.

Udbuddet af produkter uden animalsk indblanding, er allerede stigende og f.eks. Naturli’ Foods & Spiirs plantebaserede produkter vinder terræn.
Men. På trods den positive udvikling er markedet for veganske alternativer afholdt fra potentiel vækst og udvikling, som en konsekvens af den statslige støtte.

Markedet vil tilstræbe at levere på forbrugernes efterspørgsel og behov, hvilket er sunde vilkår, som skaber nye veganske produkter. Desværre fastholder landbrugsstøtten skævvridning af markedet og afholder forbrugeren fra at bryde med standardiseringens trance.

Det er ressourcekrævende, og dyrt, at bruge levende væsner til produktion af fødevarer til fornøjelse og fordøjelse, og det er forkert at sende regningen videre. Det bør være forbrugeren der betaler produktionens fulde pris – ikke fællesskabets pengekasse.

Når vi liberale lykkedes med at fjerne, eller nedsætte, direkte og indirekte statsstøtte til produktionen af animalske produkter, vil både udbuddet, tilgængeligheden og efterspørgslen stige og veganismen vil for alvor få luft under vingerne. Veganismen vil vinde med markedskræfterne.


Disclaimer fra skribenten:

Essensen af dette indlæg er forslaget om, at fjerne statsstøtten til landbrugets dyreproduktion. Essensen er ikke, at kød nødvendigvis forbydes – ej heller afgift pålægges – det skal blot ikke støttes med statslige midler.

Etikken og moralen ved produktionen af dyr, kan diskuteres til evighed, og med rette, det er dog ikke meningen med dette oplæg til debat.

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere