Klimaproblemerne er videnskab - ikke religion

Kuzma Pavlov Jensen & den gode, gammeldags borgerlighed

Midt i panikken lukker Tyskland atomkraftværker på trods af, at det er den mest effektive grønne energiform, vi indtil videre har udviklet.

Mar 31, 2019

1

Klimaproblemerne er videnskab - ikke religion

Midt i panikken lukker Tyskland atomkraftværker på trods af, at det er den mest effektive grønne energiform, vi indtil videre har udviklet.

Hvis man læser nyhederne for en vilkårlig dag, efterlades man med det indtryk, at venstrefløjen har opgivet at gøre noget fornuftigt ved klimaforandringerne. Debatten er fyldt med den ene symbolpolitiske udmelding efter den anden - tilsyneladende ud fra en logik om, at den, som råber højest, naturligvis må være den mest klimavenlige. Senest er der begyndt at ske en idoldyrkelse og helgenkåring af børn. En ung pige anses som bærer af den rene og ufordærvede sandhed blandt en generation af syndere, hvilket også kendes fra mange ideologier og religioner.


Skolebørnenes mange demonstrationer har i bedste fald reduceret udslippet af CO2 med nul tons, og de har heller ikke medført et eneste forslag til, hvad man kan gøre ved klimaproblemerne. Gretha Thunbergs eneste forslag har været at gå i panik, som om ens hus var i brand. Hvis der virkelig er ild i ens hus, er panik dog den værste af alle løsninger.


Men én ting havde demonstranterne ret i: Vi skal begynde at tage problemerne alvorligt. Lige nu behandler vi ikke klimaforandringerne med den rationelle og systematiske alvor, som de fortjener. Klimadebatten er ikke et spørgsmål om at fremstille os selv som en flok helgener. Det er et spørgsmål om at reducere udslippet mest muligt med de midler, vi har til rådighed. Indholdsløse klimademonstrationer er ikke en del af løsningen. Det er flyafgifter, kødafgifter og lignende heller ikke, med mindre man støtter, at det kun er de velhavende, der kan spise bøffer og flyve på ferie.


Midt i panikken lukker Tyskland atomkraftværker på trods af, at det er den mest effektive grønne energiform, vi indtil videre har udviklet. Af de tre europæiske lande, der har den grønneste energi, får to af landene store mængder af energien fra atomkraft. Danmark er ikke i nærheden af at være lige så grønt.


Og midt i panikken stiger CO2-udslippet i landene uden for OECD. I 2004 begyndte ikke-vestlige lande at udlede mere CO2 end vestlige. Siden har OECD-landene reduceret deres udslip med 7%, mens de ikke-vestlige har forøget deres med 54%. En stor del kan forklares med befolkningstilvækst, men mangelfuld teknologi er en lige så væsentlig del af forklaringen. Hvis det fortsætter sådan, gør vores kødforbrug hverken til eller fra.


Lad os nu få en reel debat om de her ting: om atomkraft, om grøn eksport til tredjeverdenslande. Så må klimademonstrationer, kødafgifter og helgenkåringer vente lidt.

1 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere