"Nå, du er liberal? Jeg troede ellers, du var sådan et godt menneske"

Hippieliberalisten v/ Martine Villum Brumsbjerg

Sept 22, 2019

0

"Nå, du er liberal? Jeg troede ellers, du var sådan et godt menneske"

"Nå, du er liberal? Jeg troede ellers, du var sådan et godt menneske". Jeg ved ikke, om jeg er den eneste liberale, der er blevet konfronteret med sådanne bemærkninger. Jeg tror det ikke. Der er nemlig en eller anden forestilling om, at man er ond, når man ønsker, at folk skal klare sig selv. Dog er spørgsmålet sjældent særlig seriøst; det er jo trods alt sagt med et glimt i øjet. Men det er faktisk en ret udbredt opfattelse; at man er et sørgeligt, egoistisk individ, hvis man er liberal.

Jeg vil ikke mene, at jeg er et sørgeligt eller egoistisk individ. I bund og grund ønsker jeg bare, at folk tager ansvar for deres eget liv. Og så ønsker jeg, at vi kan gøre det, som vi har lyst til, uden at der kommer en eller anden rendende, som mener, at han har opfundet en dyb tallerken, som er bedre end den dybe tallerken, du lige har opfundet og som opfylder dine behov. Kort sagt: du ved selv, hvad der er bedst for dig.

Der er en misforstået opfattelse af, at du er ond, bare fordi du ikke synes, at alle skal have det, de peger på, uden at de arbejder for det. I virkeligheden handler det om at stole på mennesker. Hvis man er liberal, så stoler man på menneskers egen dømmekraft og man stoler på, at mennesket også selv er i stand til at vælge sig selv og at sætte sit eget godt og ondt. Det har intet at gøre med, at man er en klam, blåskjortet ogkapitalistisk egoist.

Desuden kan man sagtens være en genbrugsentusiastisk, klimatosset hippieliberalist, selvom man ikke nødvendigvis ønsker højere sociale ydelser eller en masse regulerende lovgivning, som fritager folk fra at tænke selv.

Det er bare meget nemmere at være den flinke, hvis man lover folk en masse ting. Man kan faktisk sidestille det lidt med, når du har en ven, som kun fortæller dig det, du vil høre; det er rart at få ret hele tiden, men på lang sigt er det uholdbart, at der aldrig er nogen, der fortæller dig sandheden, som den er, selvom den kan være hård at høre.

Jeg ved, at det sommetider kan virke temmelig trist og gråt, når der træder den ene slipseknude frem efter den anden for at snakke om lavere skat. Jeg kan sagtens forstå, at det virker usympatisk, når man ikke bare partout synes, at fattigdom skal anerkendes som noget, der eksisterer i Danmark, når der nu tydeligvis findes mennesker, som føler, at de er fattige. Og selvfølgelig er det sjovere at se dansende mennesker i grønne skørter end folk i grå jakkesæt; jeg indrømmer blankt, at jeg selv har været ret begejstret for Alternativet, fordi det var noget nyt og fordi de var så idealistiske og klimavenlige. Slagt mig ikke, jeg beder jer.

Humlen er, at man ikke blot er sød eller god, fordi man lover guld og grønne skove eller fordi man fortæller alle det, som alle gerne vil høre. Man er sød og god, når man værdsætter andre højt nok til, at man ikke spiser dem af med bjørnetjenester.

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere