Kunsten skal ikke have mundkurv på

Hippieliberalisten v/ Martine Villum Brumsbjerg

Nov 01, 2019

0

Kunsten skal ikke have mundkurv på

I visse sammenhænge er der mennesker, der kan slippe afsted med at sige hvad som helst. Og så er der andre sammenhænge, hvor andre mennesker ikke kan slippe afsted med noget som helst.

Jonas Eika har vundet Nordisk Råds Litteraturpris som den yngste nogensinde for sin novellesamling ”Efter Solen”. Jeg har desværre ikke haft den fornøjelse at læse novellesamlingen endnu. Men det er heller ikke den, jeg har tænkt mig at skrive om denne gang.

Jonas Eika har ikke kun formået at skrive en særlig novellesamling. Han har også formået at skrive en særlig takketale. Den har skabt en masse postyr, fordi Jonas Eika valgte at snakke om politik i sin tale. Han henvendte sig endda direkte til statsministeren, som var til stede ved prisoverrækkelsen og adresserede overbevisende, at: ”I Danmark har vi statsracisme.”

Efterfølgende har han fået en del kritik og jeg må ærligt indrømme, at jeg har fundet kritikken underlig. Jeg kan ikke finde andre ord; kritikken har været særdeles underlig.

Jonas Eika gjorde intet forkert i sin tale. Han sagde sin mening og det er der aldrig noget galt i. Pia Kjærsgaard mente dog alligevel, at han begik en fejl. Hun mente simpelthen, at han skulle have nøjedes med at være taknemmelig for sin pris. Hun kunne faktisk ligeså godt have sagt: ”Han skulle bare have sagt tak og så skulle han ellers have holdt sin kæft.” Det var ikke det, hun sagde direkte, men det var meget tydeligt, at det var det, hun mente.

Jamen, det ville da også have været skønt, hvis han bare sådan havde sagt tak og så ellers var forsvundet ned fra scenen igen, men hvad skulle begrundelsen være for at holde igen med at sige sin mening? Skulle man lytte til Pias råd, ville man jo ende med at være et lille undertrykt lam, der lagde sig ned på jorden, så snart der blev sagt dæk. Og det er ikke hverken frit eller demokratisk, hvis du spørger mig.

Jeg har også den teori, at hvis han havde repræsenteret Pia K’s uhyggelige og menneskefjendtlige holdninger, så havde hun sikkert ikke været så kritisk. Hun havde sikkert rost ham for sin smukke kunst og hun havde sikkert rost ham for at være en stærk kriger, der på kunstens vegne forsøgte at råbe samfundet op. Men siden hun er uenig, jamen så skal han altså bare klappe i.

Jeg kan ikke lade være med at tænke, at kritikken af Eikas takketale også hænger sammen med, at han er forfatter. Han er kunstner. Og jeg kan fornemme, at folk på en eller anden underlig måde bliver forargede, når kunstnere tager fat på hardcore politik. Jeg fornemmer, at mange har den holdning, at når man eksempelvis er forfatter, så er man sådan lidt en håbløs romantiker uden hverken holdning eller retning i sit liv, som var man blot en humanistisk, socialistisk drømmer i en regnbueverden med enhjørninger og legohuse. Men det er så misforstået, som noget overhovedet kan være. Politik ville være et tomt, ligegyldigt og mørkt kammer, hvis ikke kunsten sommetider ruskede lidt op i det hele. Kunstnere er ikke virkelighedsfjerne. Tværtimod.

Til slut synes jeg sådan set bare, at Eika skal have ros for, at han sagde sin mening om statsministerens politik lige op i hendes åbne ansigt. Det var der mange nationalistiske facebook-krigere der panisk gemmer sig bag hundebilleder, falske navne og tomme troll-profiler, der kunne lære noget af.

Tillykke til Jonas Eika med den fine pris. Og tak for takketalen.

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere